Dostupni linkovi

Hong Kong: Suzavcima na demonstrante


Demonstranti su marširali kroz obodni dio Hong Konga-Tuen Mun, nekoliko hiljada njih, većina obučena u crno, skandirajući "Povratite Hong Kong!" i "Revolucija našeg vremena!".

U Hong Kongu se već četvrti mjesec održavaju protesti koji su započeli protivljenjem predloženom zakonu o izručenju i proširili su se na zahtjeve za većom demokratijom.

Predsjednica Vlade Hong Konga Keri Lam je 4. septembra, uz podršku Pekinga, saopštila da vlasti potpuno povlače prijedlog zakona o izručenju osumnjičenih, koji je ranije bio samo suspendovan.

Međutim, određen broj ljudi vjeruje da je takav potez nedovoljan i da je kasno napravljen, a protesti su se nastavili, usljed nezadovoljstva stanovništva zbog brutalnosti policije i zloupotrebe vlasti.Tokom protesta u Hong Kongu uhapšeno je više od 1.400 ljudi.

Hongkong: Novi sukobi policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Subotnji marš bio je relativno mali u odnosu na prethodne vikende, a policija je ispalila suzavac kako bi pokušala rastjerati demonstrante koji su marširali, nakon što su pro-Kineske grupe srušile neke od "Lennonovih zidova" anti-vladinih poruka u gradu pod kineskom upravom, javlja Rojters.

XS
SM
MD
LG