Dostupni linkovi

Lam povlači prijedlog zakona o izručenju


Carrie Lam
Carrie Lam

Šefica hongkonške Vlade Carrie Lamzvanično je povukla sporni prijedlog zakona o izručenju, koji je izazvao tromjesečne proteste u gradu pod kineskom vlašću, javlja britanski The Guardian.

Tokom petominutnog televizijskog obraćanja Lam je rekla da kako će vlada formalno povući prijedlog zakona kako bi u potpunosti uklonila zabrinutost javnosti.

Prethodno je pisanja medija potvrdio zakonodavac Felix Chung nakon sastanka sa Lam u sredu.

"Potvrđeno je da će zakon biti povučen", kazao je Chung AFP-u.

Mediji su u srijedu objavili da je moguće povlačenje prijedloga zakona.

Povlačenje zakona, koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu, jedan je od glavnih zahtjeva demonstranata koji su ovu bivšu britansku koloniju uvukli u najdublju krizu u decenijama.

Protesti su počeli zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o ekstradiciji, ali od tada su se proširili i uključuju pozive na nezavisnu istragu policijske brutalnosti i zahtjeve za većom demokratijom.

Policija je od početka protesta uhapsila više od 1.100 ljudi.

Dva muškarca su u stabilnom stanju prebačena u bolnicu poslije sukoba policije i demonstranata u utorak uveče.

Policija je koristila puške sa nesmrtonosnim punjenjem i biber-sprej da bi potisnula demonstrante sa područja ispred jedne policijske stanice i stanice metroa.

Snage reda su do sada više puta demantovale da su primijenile prekomjernu silu, a za sada nisu komentarisale najnovije događaje.

Sukob policije i demonstranata u Hongkongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

XS
SM
MD
LG