Dostupni linkovi

Rijad: Potpuna obnova proizvodnje nafte do kraja septembra


Novinari tokom posete pogođenim naftnim postrojenjima u Saudijskoj Arabiji, 20. septembar 2019.

Saudijska državna naftna kompanija Aramko je saopštila da će proizvodnja u njenom najvećem postrojenju Abkaik, oštećenom u nedavnom napadu dronom, biti u potpunosti obnovljena do kraja septembra.

Saudijske vlasti su organizovale u petak posetu novinara postrojenjima Abkaik i Kurais pogođenim dronom i raketama, što je izazvalo potres na globalnom naftnom tržištu.

Zvaničnik kompanije "Aramko" Fahad Abdulkarim istakao je da prebacuju opremu iz SAD i Evrope radi popravke oštećenih postrojenja.

Napadi su prepolovili proizvodnju nafte iz Saudijske Arabije.

Saudijsko Ministarstvo odbrane sredinom sedmice saopštilo je da je "Abkaik" napadnut sa 18 dronova i tri projektila. U saopštenju se ističe da su podbacili projektili koji su gađali "Abkaik"

Abkaik raspolaže kapacitetima za proizvodnju do sedam miliona barela dnevno, od ukupne saudijske proizvodnje koja je u julu iznosila 9,65 miliona.

Ovo naftno polje je u više navrata bilo meta udara militanata u prošlosti. Tako bombaši samoubice iz redova ekstremističke Al kaide tvrde da su pokušali ali nisu uspeli da napadnu pomenuti kompleks u februaru 2006.

Novinari su posetili i postrojenje Kurais pogođeno sa četiri rakete. Njegov kapacitet je oko million barela nafte dnevno, prenosi AP, a njegove rezerve se procenjuju na 20 milijardi barela, saopštava Aramko.

Saudijski zvaničnici su izjavili da je 110 radnika evakuisano nakon napada na Kurais, ali da nije bilo povređenih. Proizvodnja je obnovljena 24 sata nakon najgoreg napada na naftnu infrastrukturu u Zalivu, nakon što je nekadašnji irački lider Sadam Husein pokrenuo vojnu ofanzviju na kuvajtska naftna polja 1991. godine.

U međuvremenu, Kuvajt je u međuvremenu pojačao mere bezbednosti na svojim naftnim poljima i lukama nakon ataka prošlog vikenda na saudijska postrojenja za koji su američke vlasti optužile Iran.

Teheran je negirao umešanost upozoravajući da će u slučaju mera odmazde SAD i Saudijske Arabije po ciljevima u Iranu, to rezultirati “sveopštim ratom”.


XS
SM
MD
LG