Dostupni linkovi

Zarif upozorio na opšti rat u slučaju napada na Iran


Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif upozorio je danas da će svaki američki ili saudijski vojni udar na Iran za posledicu imati "opšti rat".

Zarif je to izjavio u intervjuu “Si-En-En”-u (CNN).

Ta izjava je data nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo nedavni napad dronovima na saudijska naftna postrojenja nazvao "činom rata".

SAD optužuju Iran da stoji iza tog napada, što Teheran negira.

Saudijski ambasador u Nemačkoj Fejsal bin Farhan nije isključio nijednu mogućnost kao odgovor na nedavni napad. On je kazao za nemački radio “Deutschlandfunk” da nije jasno odakle je napad izveden, ali da “Iran definitivno stoji iza njega”.

Na pitanje da li je moguća vojna odmazda, saudijski ambasador je odgovorio: “sve opcije su na stolu”.

On je kazao da će odgovor njegove zemlje zavisiti i od stave međunarodne zajednice.

Bin Farhan je istakao da se napeta situacija može smiriti ako bude moguće ubediti Iran “da potezi nalik ovom nisu prihvatljivi”.

Odgovornost za subotnji napad su preuzeli jemenski šiitski pobunjenici Huti, i naveli da su to učinili zbog saudijske višegodišnje intervencije u Jemenu u kojoj je stradalo više desetina hiljada ljudi.

Medjutim, nekolicina eksperata je reklo za Asošiejted pres da projektili korišćeni u napadu nemaju dovoljan domet da iz Jemena stignu do pogodjenih ciljeva.


XS
SM
MD
LG