Dostupni linkovi

Gradonačelnik Njujorka odustao od predsedničke kandidature


Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio (Bill de Blasio) prekinuo je danas svoju kampanju za kandidata Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima 2020. godine te da će podržati bilo kog kandidata koji bude izabran ispred Demokratske stranke.

On je objavio tu odluku danas u intervjuu za MSNBC.

De Blazio, koji je objavio da ulazi u trku u maju, nije od tada uspeo da dobije veću podršku među velikim brojem pretendenata za predsedničku nominaciju američkih Demokrata.

Oni treba da izaberu kandidata koji će se suprotstaviti republikancu Donaldu Trampu koji se kandiduje za drugi mandat.

De Blazio (58) je započeo kampanju u maju sa glavnom porukom "radnici pre svih" i bio je 24. član Demokratske stranke koji se kandidovao da bude rival sadašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu.

On je rekao da se oseća da je doprineo koliko god može u unutarpartijskoj trci za predsedničku nominaciju, i dodao je jasno da sada nije njegovo vreme.

Gradonačelnik Njujorka, koji nema pravo da se kandiduje za treći mandat 2021. godine, pokušao je da izgradi nacionalni profil, ali je bio u senci američkih senatora Bernija Sendersa i Elizabet Varen koji se zalažu za sličnu politiku kao i de Blazio.

Prva unutarstranačka glasanja po saveznim državama, takozvani "prajmeris" (Primaries), počela su u februaru, a završavaju se u junu sledeće godine.

Predsednički izbori će biti 3. novembra 2020.

XS
SM
MD
LG