Dostupni linkovi

Moskovski sud oslobodio glumca, učesnika u demonstracijama


Pavel Ustinov
Pavel Ustinov

Sud u Moskvi je naložio oslobađanje glumca Pavela Ustinova, koji je osuđen po optužbi da je povredio policajca tokom protesta opozicije. Presuda od tri i po godine zatvora izazvala je negodovanje javnosti u Rusiji.

Ustinov (23), poslat je u ponedeljak na izdržavanje zatvorske kazne jer je, kako je zaključio sud, povredio rame policajcu tokom pokušaja hapšenja na protestu 3. avgusta u Moskvi.

Ustinov je negirao navode optužnice, istakavši da nije učestvovao u pomenutim demonstracijama, jednim od nekoliko poslednjih meseci na kojima je traženo da izbori za gradsku skupštinu budu fer.

Glumci jednoglasno podržali kolegu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Sud je doneo u petak odluku da se Ustinov pusti iz pritvora do razmatranja njegove žalbe sledeće sedmice.

Ustinov je jedan od nekolicine aktivista osuđenih od tri do četiri godine zatvora zbog serije protesta ovog leta, najvećih u poslednjih nekoliko godina, nakon što je kandidatima opozicije uskraćena mogućnost da učestvuju na izborima za gradsku skupštinu, koji su održani 8. septembra.

Nekoliko stotina građana, uključujući poznate ličnosti, sveštenike, zaposlene u IT sektoru i iz drugih profesija napisali su na društvenim mrežama otvorena pisma pozivajući na oslobađanje Ustinova. Mnogi od njih su osudili i pritvaranje drugih demonstranata, nazivajući to drastičnim kršenjem pravde.

XS
SM
MD
LG