Dostupni linkovi

Odloženo iseljenje izbegličkih porodica u Beogradu


Protest protiv iseljenja izbeglica u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Protest protiv iseljenja izbeglica u Beogradu

Za danas najavljeni početak iseljenja pet izbegličkih porodica iz stanova u Ustaničkoj ulici u Beogradu kojima raspolaže Komesarijat za izbeglice, odložen je po nalogu Komesarijata.

Prvo iseljenje porodice Devetak, koju čine starica i njene dve unuke, bilo je zakazano za petak 20. septembar u 9 časova ujutru, a odloženo je iz "tehničkih razloga", rečeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) u Komesarijatu.

Iseljenja su bila najavljena za period od 20. do 27. septembra, a stanari odbijaju da napuste stanove dok im se ne obezbedi adekvatan alternativni smeštaj.

Iako su sve porodice prethodnih dana dobile rešenje o odlaganju izvršenja iseljenja, ispred zgrade se u petak ujutru okupilo tridesetak aktivista nevladine Združene akcije "Krov nad glavom" i građana koji su, kako nam je rekao predstavnik "Krova nad glavom" Vladimir Logos došli "za svaki slučaj".

"Svih pet porodica koje je trebalo da budu iseljene su dobile naloge za odlaganje iseljenja, to je potvrdila i opština Zvezdara, izvršitelj je rekao da neće asistirati Komesarijatu za izbeglice. Međutim, to ne znači mnogo ukoliko znamo da se ovo dešava po treći put. Sa prisilnim iseljenjima se mora prestati u potpunosti. Rešenje se mora tražiti u razgovoru i dogovoru", rekao je Logos istakavši da je odlaganje samo privremeno i da se neizvesnost stanara ovih stanova u kojima je ukupno 10 porodica, nastavlja.

Izbeglice ostale u stanovima, aktivisti privedeni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Komesarijat za izbeglice planirao je da u ove stanove useli druge izbegličke porodice koje su, kako navode, to pravo stekle na legalnom konkursu, dok su sadašnji stanari prema tumačenju Komesarijata, u zgradu ušli bespravno, pre 11 godina.

Stanari ne negiraju da su u stanove 2008. i 2009. godine ušli bez rešenja, ali navode da im je bio potreban nužni smeštaj, a da su ti stanovi, kako navode i u Združenoj akciji "Krov nad glavom", bili izgrađeni 2004. godine iz donacija i da su od tada stajali prazni.

Među stanarima čije je iseljenje bilo najavljeno za naredne dane su i Miodrag Stević sa Kosova i Gordana Radović iz Sarajeva.

"Odlaganje za nas konkretno samo znači produžavanje agonije", rekla nam je Gordana Radović. "Ovo nije nikakvo rešenje, ovo je nešto što se prolongira. Mi nemamo nikakav modus da budemo zbrinuti na neki način, ovo je samo produžavanje agonije", rekla nam je Gordana Radović koja u Ustaničkoj ulici živi u jednoj sobi sa terasom i kupatilom. Kako nam je rekla, tu bi trebalo da bude useljena tročlana porodica.

Miodrag Stević je rekao da je dobijao uveravanja da će mu biti ponuđeno seosko domaćinstvo, ali da je rešenje o iseljenju stiglo pre dogovora o alternativnom smeštaju.

Pokušaji iseljenja izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije koje su privremeno smeštene u soliteru u Ustaničkoj ulici u beogradskoj opštini Zvezdara, traju već dve godine. Prvi put u novembru 2017. godine, a potom i u julu 2018. godine.

Izbeglice iz Ustaničke: 'Ne gine nam ulica'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG