Dostupni linkovi

Huavej predstavio novi telefon ‘Mate 30’


"Huavej" je predstavio danas novu seriju pametnih telefona "mejt 30" (Mate) kao konkurenciju "Eplovom" (Apple) novom "ajfonu 11" (ifone), uz napomenu da su kineski uređaji kompaktniji, da su im kamere superiornije, a ekrani svetliji.

Nove modele prezentovao je šef prodaje u "Huaveju" Ričard Ju (Richard Yu) na ceremoniji u Minhenu.

Ovo je prva prezentacija novih "Huavejevih" telefona od kada je predsednik SAD Donald Tramp u maju uveo sankcije kineskoj kompaniji.

"Ekran je velik, ali je telefon veoma kompaktan u ruci", rekao je Ju o novom telefonu, čija će sudbina u Evropi zavisiti od toga da li će korisnici odabrati uređaj koji neće imati pristup softveru i aplikacijama američkog "Gugla" (Google).

Mozak novog telefona je čip "kirin 990", predstavljen na nedavnom tehnološkom sajmu u Berlinu, koji je po performansama jači od "Kvalkomovih" čipova iz postojećih 5G telefona, kakve koristi tržišni lider "Samsung".

"Huavej", drugi u svetu po prodaji pametnih telefona, očekuje da će ga američke sankcije koštati deset milijardi dolara.

Telefoni iz serije "mejt 30" koristiće verziju "androida" otvorenog koda, a ne aktuelnu varijantu koju je licencirao "Gugl", rekao je izvor upućen u ovu situaciju.

Aparati neće moći da koriste "Gugl mobilne usluge", što je neophodno za upotrebu "Gugl radnje" i preuzimanje aplikacija poput "dži mejla" (gmail), "jutjuba" (YouTube) ili "mapa".

Umesto toga, "Huavej" će ponuditi sopstveni interfejs koji će omogućiti korisnicima pristup nekim "Guglovim" aplikacijama.

XS
SM
MD
LG