Dostupni linkovi

SAD i zemlje zaljeva razgovaraju o odgovoru na napade na S. Arabiju


Saudijski ministar odbrane pokazuje dijelove bespilotne letjelice (dron) pronađene na mjestu napada na nafta postrojenja

Sjedinjene Države vode razgovore sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim saveznicima o mogućim odgovorima na napade na saudijska naftna postrojenja za koje krive Iran i koje je američki državni sekretar Mike Pompeo opisao kao ratni čin prema Kraljevini.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je kazao da treba biti oprezan, rekavši da postoji mnogo opcija pored proglašenja rata Iranu, koji negira umiješanost u napade 14. septembra, a koji su u početku prepolovili proizvodnju saudijske nafte. Naredio je povećane sankcije Teheranu.

"Ovo je napad razmjera kakvih prije nismo vidjeli. Saudijci su bili napadnuta država. To je bilo na njihovom tlu. Bio je to ratni čin direktno protiv njih", rekao je Pompeo novinarima prije slijetanja u Džedu radi razgovora s prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom.

Saudijski ambasador u Berlinu rekao je da su sve opcije na stolu, dodavši za radio Deutschlandfunk da mogućnosti treba pažljivo razmotriti, prenio je Reuters.

Rijad, koji je opisao napad kao "test globalne volje", u srijedu je pokazao ostatke 25 iranskih bespilotnih letjelica i raketa za koje je rekao da su korišteni u napadima kao neosporni dokaz iranske agresije.

Ujedinjeni Arapski Emirati u četvrtak su slijedili svog glavnog arapskog saveznika Saudijsku Arabiju u najavi da se pridružuje globalnoj koaliciji za pomorsku sigurnost koju Washington pokušava osnovati otkako je došlo do niza eksplozija na naftnim tankerima u zaljevskim vodama posljednjih mjeseci za koje su također okrivili Teheran.

XS
SM
MD
LG