Dostupni linkovi

Pompeo i saudijski princ o naporima 'protiv iranske agresije'


Američki državni sekretar Mike Pompeo i šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2018.
Američki državni sekretar Mike Pompeo i šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2018.

Američki državni sekretar sastat će se u srijedu s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije u Džedi kako bi razgovarali o napadu na naftna postrojenja saudijske državne naftne kompanije Aramco i koordinirali napore protiv "iranske agresije", saopćila je Misija Sjedinjenih Država u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Mike Pompeo "sastat će se sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom kako bi razgovarali o nedavnom napadu na naftna postrojenja Kraljevine i koordinirali napore u borbi protiv iranske agresije u regiji", navodi se na Twitteru.

Uoči ove posjete, Saudijska Arabija je saopćila da se pridružila koaliciji predvođenoj SAD-om u patroliranju vodama u Perzijskom zaljevu nakon porasta tenzija u regiji.

Helikopter američke mornarice
Helikopter američke mornarice

Pompeo će zatim otputovati u glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi, kako bi se sastao sa tamošnjim prijestolonasljednikom šeikom Mohamedom bin Zayedom i razgovarao o regionalnim i bilateralnim pitanjima, saopšteno je.

Inače, kompanija Aramco bila je meta napada dronom proteklog vikenda i bila je prinuđena da zatvori dva postrojenja.

Napadi su doveli do gubitka u proizvodnji nafte od 5,7 milijuna barela dnevno. SAD optužuju Iran za napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade.

XS
SM
MD
LG