Dostupni linkovi

Netanjahuovi rivali vode posle 90 odsto prebrojanih glasova


Glasanje u Izraelu, ilustrativna fotografija
Glasanje u Izraelu, ilustrativna fotografija

Savez partija centra "Plavo belo" bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca izbio je danas na prvo mesto sa 32 poslanička mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, pošto je izbrojan 91 procenat glasova, javlja Rojters.

Netanjahuov konzervativni "Likud" dospeo je na drugo mesto sa 31 poslanikom, četiri manje nego nakon prvih parlamentarnih izbora ove godine u aprilu.

Savez partija izraelskih Arapa "Zajednička lista" će sa 13 poslanika, kako se očekuje, biti treća po veličini stranka u parlamentu.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana "Izrael naš dom" (Israel bejtenu), koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet poslanika.

Ultraortodoksna partija "Ujedinjena Tora judaizam" ima isto toliko poslaničkih mandata, a "Šas", partija sefardskih vernika ima dva manje.

Zbog spora sa te dve stranke oko regrutacije ultraortodoksnih mladića Liberman je odbio da udje u koaliciju koju je posle aprilskih izbora pokušao da obrazuje Netanjahu.

Pošto mu to nije pošlo za rukom, Netanjahu je odlučio da se raspusti parlament i da se raspišu novi izbori umesto da predsednik Izraela Ruven Rivlin mandat za formiranje vlade poveri drugom kandidatu.

U novi 22. Kneset ulazi još jedan savez, "Jamina", koji čine desničarske partije sa osam poslanika, ali je odmah nakon izbora objavio da će se podeliti na dve stranke "Jevrejski dom" i "Novu desnicu".

Levičarski savez "Laburisti-Gešer" ima pet poslanika, jednog više od izbornog cenzusa, a "Demokratska unija" šest.

Centralni izborni komitet počeće da broji glasove pripadnika bezbednosnih snaga, diplomata, lica s posebnih potrebama, bolničkih pacijenata i zaposlenih, kao i zatvorenika u četvrtak u 1.00 i konačni rezultati biće objavljeni sutra.

U ovom trenutku blok koji predvodi Ganc, a čine ga centrističke, levičarske stranke i savez arapskih partija ima malu prednost nad Netanjahuovim desničarsko verskim blokom, sa 56 prema 55 poslanika.

Izmedju njih je Izrael naš dom Avigdora Libermana koji je najavio da će se zalagati za vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili Likud, savez Plavo belo i njegova stranka.

Takvi rezultati pokazuju da će se neizvesnost nastala posle izbora u aprilu nastaviti.

Ni jedan blok nema potrebnu većinu od 61 poslanika tako da je vlada nacionalnog jedinstva i dalje naverovatniji put iz ćorsokaka iako Ganc insistira da Netanjahu mora da ode ako se takva koalicija oformi, a likudovci za sada neće da ga se odreknu.

Ganc je danas izrazio nadu da će biti stvorena dobra vlada jedinstva.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin obećao je ovog puta da će učiniti sve što može da izbegne treće glasanje ove godine.

Odziv glasača na jučerašnje izbore premašio je nivo aprilskih i iznosi 69,4 procenta, a aprilu je bio 68,5.

XS
SM
MD
LG