Dostupni linkovi

Hitna sjednica NSRS o smjeni Senada Bratića zbog Deklaracije SDA


Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za večeras u 18 sati posebnu sjednicu, a na dnevnom redu je smjena potpredsjednika parlamenta iz reda bošnjačkog naroda Senada Bratića, člana Stranke demokratcije akcije (SDA), a kao reakcija na Deklaraciju SDA usvojenu na nedavnom kongresu te stranke.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice sa prijedlogom dnevnog reda poslanici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije "na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda".

„Senad Bratić, kao visoki funkcioner SDA učestvovao je u donošenju ove deklaracije, te svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju“, takođe se navodi u obrazloženju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić rekao je za Fenu da je zahtjev za njegovu smjenu izraz nemoći politike SNSD-a.

"Zbog nemogućnosti formiranja vlasti pokušava se iskoristiti programska deklaracija SDA za obračun ne sa članom SDA, već potpredsjednikom Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS", istakao je Bratić.

U saopćenju NSRS naglašava se da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Senad Bratić, do sada najeklatantniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu sigurnost unutar BiH.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), DEMOS-a, Narodnog demokatskog pokreta (NDP), Ujedinjene Srpske i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

Naime, prema Deklaraciji SDA Bosna i Hercegovina bi bila definisana kao regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti- državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik.

XS
SM
MD
LG