Dostupni linkovi

Tusk u S. Makedoniji: Sve ste uradili kako treba, red je na EU


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

„Vaša zemlja je u zadnje dve godine uradila sve što se očekivalo od nje o sada je red na Evropsku uniju“, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, a u vezi donošenja odluke u oktobru o tome da li će Severna Makedonija dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Uniji.

“Dozvolite mi jednu metaforu. Proces pristupanja EU više je maraton, nego sprint na 100 metara. Kao posvećeni trkač, znam šta pričam. Da bi stigli do cilja, potrebna je snaga, izdržljivost i fokusiranost. Ponekad i strpljenje. Nema sumnje da Severna Makedonija ima više nego dovoljno svih ovih kvaliteta i svi to trebaju ceniti. Skopje je najbolje moguće mesto gde bih želeo da pozovem lidere EU. Sada vi završite svoj posao, jer je Severna Makedonija već završila svoje”, rekao je Tusk.

On je dodao da u Briselu nema sumnje o političkoj posvećenosti vladavini prava i borbi protiv korupcije.

“Svakako da svako može uvek i svuda da uradi više, naročito kada se radi o implementaciji. Ali, mi dobro znamo da je vaša Vlada odlučna i konzistentna u ovome, kao Iiu vezi nastavljanja rada Specijalnog javnog tužilaštva”, dodao je Tusk.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je poručio da je sve više ubeđen da je zemlja spremna da savlada sve izazove koje donose pristupni pregovori, te da su očekivanja i ambicije da će EU doneti odluku o otvaranju pregovora u oktobru bez daljeg odlaganja. Smatra da je očigledan napredak u reformama, u odnosima sa susedima, kao i u kompletnoj demokratskoj transformaciji zemlje.

“Obaveze za ostvarivanje daljih rezultata se nastavljaju, naročito u oblasti vladavine prava, u rešavanju izazova sa kojim se suočavamo, potpuno smo angažovani u skladu sa evropskim vrednostima i standardima. U tim okvirima gledamo i debatu o zakonu o Javnom tužilaštvu. Slučaj Reket je veliki test za pravosuđe i za uspeh reformi. Institucionalno rešavanje ovog i svih drugih slučajeva će dokazati nezavisnost pravosudnog sistema i jasnu političku volju za borbu protiv korupcije. To je evropski način. To je način pravne države i vladavine prava”, rekao je Zaev.

On je dodao da nema nikakve sumnje i da je vlastima veoma jasno da početkom pristupnih pregovora ulaze u dubinsko, dugo i transformacijsko putovanje do cilja, a to je članstvo u EU.

Za vreme boravka u Skopju, Tusk se susreo i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a nakon toga je otputovao u Tiranu.

XS
SM
MD
LG