Dostupni linkovi

Skok cijena nafte mogao bi 'pogoditi rast i inflaciju'


Postojenje za ispumpavanje nafte, fotoarhiv
Postojenje za ispumpavanje nafte, fotoarhiv

Rast bi mogao patiti, a inflacija bi mogla rasti ako se trenutni skok cijena nafte pokaže kao privremeni, izjavio je u utorak kreator politike u Evropskoj centralnoj banci (ECB), Francois Villeroy de Galhau.

De Galhau je na konferenciji u Londonu rekao da cijene nafte povećavaju novu ekonomsku nesigurnost, osim one koju su potaknule trgovinske tenzije iz Sjedinjenih Država i planirani izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

"Još je rano žuriti sa zaključcima. Trebalo bi pomno pratiti posljedice na naftnom tržištu koje karakterizira prilično fleksibilna ponuda i prikrivena potražnja", rekao je De Galhau.

"Ako traje, ovaj najnoviji naftni šok mogao bi povećati inflaciju i spriječiti rast", kazao je De Galhau, koji je i guverner Francuske središnje banke.

Francois Villeroy de Galhau je rekao i da su, dok je Brexit bio loša vijest, supervizori bankarstva EU bili spremni za slučaj da Britanija napusti taj blok bez dogovora.

Cijene nafte skočile su za otprilike 12 posto u ponedjeljak, nakon napada na postrojenja sa sirovom naftom Saudijske Arabije, koji je preko vikenda prepolovio proizvodnju i pojačao zabrinutost da se mogu dogoditi odmazdne akcije na Bliskom istoku, piše Reuters.

Cijene su u početku porasle za oko 20 posto u nedjelju naveče, dok je cijena sirove nafte Brent zabilježila u ponedjeljak, rast na 19,5 posto, što je najveći rast nakon zalivske krize 1990-1991. Prije toga veliki broj država najavio je da će iskoristiti hitne zalihe kako bi svijet snabdijevao naftom.

XS
SM
MD
LG