Dostupni linkovi

Od Rusije 'nije zatraženo' da posreduje između S. Arabije i Irana


Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Kremlj je u utorak saopćio da nije dobio službeni zahtjev niti jedne stranke da Moskva djeluje kao posrednik između Saudijske Arabije i Irana nakon napada na saudijsko naftno postrojenje u subotu.

Obraćajući se novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva nije dobila nikakve nove informacije o napadu koje bi joj mogle pomoći da donese bilo kakve konačne zaključke o incidentu.

"Mi ne favoriziramo bilo kakve žurne optužbe ili zaključke ko je odgovoran za ovaj napad", rekao je Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u ponedjeljak Saudijskoj Arabiji da kupi ruske protivvazdušne sisteme kako bi branila svoju teritoriju poslije nedavnih napada u toj zemlji.

"Spremni smo pomoći Saudijskoj Arabiji kako bi mogla zaštititi svoju teritoriju. To se može učiniti na isti način kao što je već uradio Iran, kupovinom raketnih sistema S-300, i kao što je to učinila Turska kupovinom raketa S-400", rekao je Putin u Ankari.

Prema Putinu, to oružje bi "garantiralo zaštitu čitave saudijske infrastrukture".

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, saopštila je u ponedjeljak da je oružje korišteno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije između SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

XS
SM
MD
LG