Dostupni linkovi

Rivera tražio sastanak sa Sančezom


Albert Rivera
Albert Rivera

Lider stranke desnog centra Građanska partija Albert Rivera izjavio je da je poslao pismo u kojem zahtijeva da se sastane sa vršiocem dužnosti premijera Španije Pedrom Sančezom, kako bi pronašli rješenje za zastoj u političkom procesu i izbjegli ponovno održavanje izbora, javlja Rojters.

On je juče postavio tri uslova kako bi prestao da se protivi Sančezovoj vladi, a to je da vlasti obećaju da neće povećati porez, da se pruži prilika za uspostavljanje direktnog upravljanja Katalonijom iz Madrida ukoliko regionalne vlasti odbiju kazne za zvaničnike koji su zagovarali nezavisnost te španske pokrajine i da se odbaci pakt sa baskijskim nacionalistima u Navari.

Vršilac dužnosti premijera Španije pozvao je svoje protivnike da mu omoguće da formira novu vladu, pet mjeseci nakon izbora na kojima je dobio većinu, ali ne i dovoljan broj poslanika u parlamentu za preuzimanje vlasti.

Rivera je izjavio ranije da će pod određenim uslovima podržati lidera desnice, sa kojim bi bio uzdržan na glasanju o mandatu Sančezu.

Sančez je odgovorio da smatra da ne postoje prepreke za njegovo imenovanje, jer se njegovi planovi podudaraju sa onim što Rivera zahtijeva, ali nije direktno odgovorio na prijedlog o pogodbi.

Sanchez: Pobijedila je budućnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

XS
SM
MD
LG