Dostupni linkovi

Koliko je realna energetska samoodrživost Ukrajine?


Odjeljenje za preradu gasa u ukrajinskoj regiji Lviv
Odjeljenje za preradu gasa u ukrajinskoj regiji Lviv

Kako ljeto odmiče, ukrajinska vlada se ponovo brine hoće li obezbijediti dovoljno gasa za zimu. Ako novi predsjednik nastavi s reformama u energetskom sektoru, takve bi brige u dogledno vrijeme mogle postati stvar prošlosti.

Nakon što je izdržala dva prekida dotoka ruskog gasa u proteklih 14 godina, Ukrajina bi se ove zime mogla ponovo suočiti s nedostatkom tog energenta jer Kremlj u isporuci gasa dublje u Evropu nastoji zaobići svog najvećeg zapadnog susjeda, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

S obzirom na doslovno hladnu lekciju iz prošlosti i činjenicu da je Ukrajina treća po potvrđenim rezervama prirodnog gasa na kontinentu, moglo se očekivati da će ovog puta država biti puno bolje pripremljena.

Ali duga istorija korupcije - u kombinaciji s prekomjernom birokratijom, niskim cijenama domaćeg gasa i nedostatkom novca za ulaganja - spriječila je Kijev da pojača proizvodnju energije kako bi pokrio ukrajinske potrebe.

Kijev ostaje ranjiviji po pitanju transporta energije iz Moskve u vrijeme kada su odnosi ostali na dnu pet godina nakon što je Rusija zauzela Krim i podstakla separatizam na istoku Ukrajine, pomažući u potpirivanju rata u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi i koji neprestano ključa na Donbasu.

Sada predsjednik Volodimir Zelenski, komičar i politički autsajder koji je u aprilu velikom većinom glasova pobijedio na izborima obećavši da će iskorijeniti korupciju i uvesti strane investicije, želi pritisnuti reforme s namjerom da ubrza proizvodnju gasa. Uspješan rezultat mogao bi donijeti novac, jačanje povjerenja u Ukrajinu i umanjiti mogućnost da Moskva koristi energiju kao oružje protiv Kijeva.

Ali to je težak zadatak i samo jedan od nekoliko s kojima se Zelenski suočava dok pokušava mandat i veliku popularnost pretočiti u smislene reforme s trajnim rezultatima.

Ranije ovog mjeseca, Zelenski je naredio svojoj vladi da do 1. decembra potpiše ugovore s pobjednicima 10 tendera za naftu i gas koji su ovog ljeta održani. Ukrajini je trebalo čak 18 mjeseci da potpiše takve ugovore u prošlosti, obeshrabrujući strane investitore.

Predsjednik je također rekao svom kabinetu da je "veoma važno" pripremiti više ponuda do kraja godine za još jedan krug energetskih tendera. Ugovori o podjeli proizvodnje (PSA) štite strane investitore od promjena lokalnog zakonodavstva i omogućavaju im da vode bilo kakve sporove na međunarodnim sudovima.

Ukrajina je u 2018. godini smanjila broj dozvola potrebnih za razvoj naftnih i plinskih polja za 20, ubrzavši početak proizvodnje za najmanje godinu dana, tvrde stručnjaci iz industrije. Predsjednikov kabinet planira dodatno pojednostaviti pravila koja regulišu istraživanje i razvoj energije.

Zelenski (41) mora brzo pokrenuti reformu industrije ako želi da privuče strane energetske kompanije tokom svog petogodišnjeg mandata, rekao je Morgan Vilijems (Williams), predsjednik Poslovnog savjeta SAD-Ukrajina.

Velike međunarodne naftne kompanije možda bi bile voljne vratiti se u Ukrajinu ako na terenu vide "znakove uspjeha", rekao je on za RSE.

Međutim, istraživanje i bušenje zauzimaju puno vremena, tako da kompanije koje su ovog ljeta pobijedile na tenderima možda neće pokrenuti proizvodnju do 2021. ili 2022. godine - pod pretpostavkom da ugovori budu potpisani do 1. decembra i da otkriju profitabilne rezerve, rekao je Vilijems.

Trideset tri godine rezervi

Ukrajina ima 905 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog gasa, prema državnoj klasifikaciji - dovoljno da održi državu od 44 miliona stanovnika toplom do 2047. godine, na osnovu trenutnih nivoa potrošnje.

Rezerve bi mogle trajati i duže ako Ukrajina - koju zastarjeli stambeni fond i fabrike čine jednom od energetski najmanje učinkovitih zemalja u Evropi - nastavi poduzimati korake za poboljšanje energetske učinkovitosti, uključujući podizanje cijena stanova.

I izvan otkrivenih rezervi, vjerojatno je mnogo više gasa koji se može ispumpati s polja u regiji Dnjepar-Donjeck na istoku, Karpatskoj regiji na zapadu i Crnom moru na jugu.

Seizmički podaci ukazuju na to da Ukrajina ima dodatnih 880 milijardi kubnih metara potencijalnih resursa gasa, od kojih bi se četvrtina mogla proizvesti na osnovu ranijih stopa naplate gasa u zemlji.

Ali to je sve ispod površine: Iznad tla, ukrajinski gas ostao je ograničen na oko 21 milijarde kubnih metara od prvog prekida - uprkos svim dostignućima u bušenju tokom prethodnih godina. Kao rezultat toga, Ukrajina i dalje godišnje uvozi više od 10 milijardi kubnih metara ruskog gasa - sada ga kupuje od susjeda sa zapada koje snabdijeva Rusija.

Trenutni obim proizvodnje u Ukrajini daleko je ispod njenog potencijala zasnovanog na globalnim poređenjima zemalja o njihovim rezervama. Također, to je daleko ispod brojeva iz perioda sovjetske ere: Ukrajina je proizvodila čak 68 milijardi kubnih metara gasa u 1970-ima, iako se proizvodnja prepolovila do 1991. godine, jer je Kremlj prebacio proizvodnju u Sibir.

Ukrajina je mogla zaustaviti stagnaciju proizvodnje prije nekoliko godina da je privukla kompanije novcem, tehnologijom i stručnošću da razviju svoja polja, kažu analitičari.

Proizvodni problem zemlje "nije problem geologije. Radi se više o cijelom procesu dobijanja dozvola za istraživanje i proizvodnju", izjavio je za RSE bivši izvršni direktor Ševrona (Chevron) i sadašnji energetski analitičar iz vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije, Ed Čou (Chow).

Netransparentan postupak nadmetanja tokom posljednjih nekoliko decenija pogodovao je državnim kompanijama i političkim insajderima, rekao je on.

Naftogas i tajkuni

Uprkos velikoj ukrajinskoj rezervi, mala grupa kompanija dominira proizvodnjom gasa.

Naftogas je proizveo oko 75 odsto gasa u prošloj godini, a oko 20 posto proizvelo je sedam kompanija koje su u vlasništvu dobro povezanih tajkuna ili bivših vladinih službenika, pokazuju podaci Udruženja proizvođača gasa u Ukrajini.

Tokom godina, Ukrajina je više puta dodjeljivala dozvole za gas putem nekonkurentskih sredstava insajderima – neki od njih nisu imali nikakva iskustva u energetskoj industriji. Ukrajinski centar za borbu protiv korupcije procijenio je prošle godine da takve kompanije posjeduju 25 odsto svih izdatih dozvola za naftu i gas.

Neki godinama "sjede na licenci" u nadi da će ih kasnije unovčiti. Broj takvih dozvola može biti čak i 120, izjavio je Vadijm Hlamazdin, Naftagasov šef za odnose s vladom.

Prema ukrajinskim medijima, Golden Derik (Derrick), kompanija povezana s prijateljima bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, dobila je više od 20 dozvola za gas 2011., godinu dana od njegovog preuzimanja dužnosti.

Lokalni mediji također su izvijestili da su, nakon što je Janukovič pobjegao u Rusiju i usprkos proevropskim i antikorupcijskim Majdanskim protestima 2014. godine, mnoge od tih licenci završile u rukama Pavla Fuksa, politički povezanog biznismena koji je ostvario velike zarade na nekretninama u Rusiji. Upitna je proizvodnja koja je trebala započeti na poljima. Fuks nije odgovorio na zahtjeve RSE za komentare.

Burisma Grup (Group), jednog od najbrže rastućih ukrajinskih proizvođača gasa u privatnom vlasništvu, kontroliše Mikola Zločevski, koji je bio visoki zvaničnik za vrijeme Janukoviča. Neke od svojih 39 dozvola, kompanija je dobila u periodu od 2010. do 2012. godine, u vrijeme kada je Zločevski bio ministar prirodnih resursa.

Stranci odlaze

Situacija je uveliko zamrznula strane energetske kompanije tokom godina. A kada bi stranci i uspjeli osvojiti licence, pojavili bi se drugi problemi, ostavljajući trag razočaranja.

Naftogas je proizveo oko 75 odsto gasa u 2018. godini.
Naftogas je proizveo oko 75 odsto gasa u 2018. godini.


Marathon Oil, američka energetska kompanija vrijedna 10 milijardi američkih dolara, napustila je Ukrajinu 2008. godine nakon što nije uspjela sklopiti ugovor s vladom uprkos pobjedi na tenderu.

Vanko (Vanco) je još jedna američka energetska kompanija kojoj je ukinuta licenca poslije 18 mjeseci pregovora nakon što se nekim dužnosnicima nije svidjela ofšor (offshore) dioničarska struktura.

Ševron, jedna od najvećih američkih energetskih kompanija, povukla se iz zapadne Ukrajine 2014. godine zbog razočaravajućih rezultata istraživanja, ali i zbog neriješenih poreznih pitanja, prenose mediji.

Manje kompanije za proizvodnju gasa u stranom vlasništvu nisu bolje prošle.

Kadogan petroleum (Cadogan Petroleum), britanska kompanija, rekla je da jedna od njenih dozvola za istraživanje gasa nije pretvorena u licencu za proizvodnju zbog spora oko naknada između središnjih i regionalnih dužnosnika.

Naftogas kaže da se i on, zbog korupcije, posljednjih godina borio za dobijanje novih licenci, dok je nekoliko kompanija koje nemaju iskustva u gasnoj industriji imalo uspjeha.

Nove licence su izuzetno važne za Naftogas - a samim tim i za Ukrajinu - jer kompanija uglavnom proizvodi gas iz polja sovjetske ere koja su u prosjeku istrošena za 80 odsto, rekao je Hlamazdin. Kao rezultat toga, Naftogas neće ispuniti cilj da do 2020. godine proizvede 20 milijardi kubnih metara.

Kabinet je prošle godine odobrio rezoluciju kojom se traži da država prodaje dozvole putem internetskih aukcija ili tendera, rekao je Aleksandar Parašij, energetski analitičar iz kijevskog Konkord kapitala (Concorde Capital). Država je ove godine održala nekoliko mrežnih aukcija, kao i prve tendere od 2012. godine.

Naftogas se udružio s kanadskom kompanijom Vermilion enerdži (Energy) kako bi pobijedio na dva tendera. Par američkih kompanija osvojilo je trećinu.

Tenderi su bili "veliki iskorak" za ukrajinsku domaću proizvodnju gasa i energetsku nezavisnost, saopštio je u julu američko-ukrajinski Poslovni savjet.

Više promjena

Ostale nedavne zakonodavne i upravljačke promjene potencijalno pripremaju Ukrajinu za stabilan rast proizvodnje u narednim godinama.

Kijev je smanjio poreze na sve nove bušotine za više od polovine, počevši od 2018., što je dovelo do skoka njihovog broja od 25 podsto u prvoj godini nakon što je smanjenje stupilo na snagu, kažu iz Udruženja proizvođača gasa Ukrajine.

Povećanje domaćih cijena gasa pomoglo je da se Naftogas iz budžetske rupe prije nekoliko godina pretvori u profitabilnu kompaniju, napokon mu dajući finansijsku vatrenu snagu da reinvestira u proizvodnju.

Postoje i druge promjene u Naftogasu.

Kompaniju su, naročito kroz nabavke, dugo iskorištavali menadžeri, direktori i tajkuni.

Jedan od upečatljivijih primjera bila je prijavljena kupovina naprava preko posrednika za 800 miliona dolara koja bi kompaniju trebala koštati oko 500 miliona dolara.

VIDEO: Vile Ukrajinca koji rade s naftom i gasom

Prethodni menadžeri "bili su zainteresovani za krađu, a ne za razvoj polja", rekao je Aleksandar Karačenko, generalni direktor istraživačkog centra za energetsku industriju u Kijevu.

No novo rukovodstvo oživljava način poslovanja kompanije, nabavljajući većinu svoje robe i usluga putem internetskih tendera, objavljujući godišnje revizorske finansijske izvještaje i izdvajanjem najnovije tehnologije.

Harčenko je rekao da zajedničko ulaganje s Vermilionom predstavlja prešutno priznanje promjena.

"Prije samo nekoliko godina to ne bi bilo moguće", rekao je.

Naftogas, kako se navodi u godišnjem izvještaju za 2018. godinu, sada odustaje od sovjetske prakse mjerenja efikasnosti poslovanja s gasom "u metraži ili bušenim bušotinama" umjesto profitabilnosti - praksi koja je trebalo da se završi "prije nekoliko decenija", rekao je Čau.

Počela je zapošljavati vodeće svjetske naftne i gasne kompanije kao što je Halibarton (Halliburton) iz SAD-a, kako bi na svojim poljima koristila najnovije tehnologije bušenja i 3D modeliranja.

Fraking (vještačka erupcija) – kontroverzna tehnika proizvodnje koje je pokrenula višedecenijski rast američke proizvodnje energije – sada se prvi put postavlja u bušotine Naftogasa, rekao je Hlamazdin.

Odvojeno, kompanija je započela pozivanje stranih kompanija koje pružaju usluge rada na energetskim poljima da pošalju ponude za unaprjeđenje radova na 13 osiromašenih bunara – što se također po prvi put dešava.

S nedavnim promjenama koje stvaraju plodno tlo za razvoj, novi reformski poticaj Zelenskog mogao bi Ukrajinu učiniti samoodrživom do kraja sljedeće decenije, rekao je Roman Opajmah, izvršni direktor udruženja proizvođača gasa.

XS
SM
MD
LG