Dostupni linkovi

Proizvođači nafte da poštuju dogovor


Ministri energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman i Rusije Aleksandar Novak pozvali su sve proizvođače nafte da poštuju dogovor o smanjenju dnevne proizvodnje postignut u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte /OPEK/.

Saudijski ministar je istakao da svaka zemlja treba da poštuje dogovor radi postizanja stabilnosti tržišta, javlja Rojters.

Prema njegovim riječima, plan djelovanja koji donese OPEK i njihovi saradnici biće poznat nakon današnjeg sastanka Komiteta ove organizacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Novak je istakao da je ključni cilj OPEK-a i saradnika da se održi puno poštovanje dogovorenog smanjenja proizvodnje i da će zajednički napori imati dugotrajan i pozitivan uticaj na globalno tržište nafte.

Proizvođači nafte razgovaraće i o eventualnoj potrebi da se dnevna proizvodnja nafte još smanji.

Cijene nafte juče su pale za više od dva odsto nakon izvještaja da američki predsjednik Donald Tramp razmatra mogućnost ublažavanja sankcija Iranu, što bi moglo povećati isporuku u vrijeme pojačane zabrinutosti da li će ponuda zadovoljiti potražnju za ovim energentom.

OPEK, Rusija i druge zemlje koje nisu članice ove organizacije saglasile su se u decembru 2018. da će od 1. januara ove godine smanjiti dnevnu proizvodnju za 1,2 miliona barela.

XS
SM
MD
LG