Dostupni linkovi

Trump diskutirao sa Netanyahuom o obrambenom paktu


Benjamin Netanyahu i Donald Trump, Bijela kuća, ožujak 2019.
Benjamin Netanyahu i Donald Trump, Bijela kuća, ožujak 2019.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da je razgovarao telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom o mogućem Zajedničkom obrambenom paktu dvije zemlje i izrazio nadu da će se ti razgovori nastaviti nakon izbora u Izraelu 17. rujna

Trump je na Twitteru objavio da će se on i Netanyahu susreti krajem ovog mjeseca u UN-u i da bi tada mogli o tome dalje diskutirati kako bi se, kako je naveo, "dalje učvrstilo veliko savezništvo između naše dvije zemlje".

Izraelski list Harec objavio je početkom rujna da Netanyahu i Trump razgovaraju o takvom gestu prije izbora u Izraelu kako bi bili povećani izgledi za Netanyahuovu pobjedu.

Navodno je razmatrana opcija da Trump obeća da će SAD braniti jevrejsku državu od svake potencijalne prijetnje ili da se objavi zajednička deklaracija da oba lidera teže pomenutom sporazumu dvije zemlje, na osnovu kojeg će se svaka strana obvezati pomoći drugoj u slučaju vojnog sukoba.

Međutim, ono što je Trump objavio u subotu na Twitteru je samo uopćeno izražavanje namjere da se nastavi diskusija o tome, javljaju izraelski mediji i dodaju da bi pregovori o paktu mogli potrajati mjesecima.

Dvije vojske već blisko surađuju, dijele obavještajne podatke, izvode zajedničke vježbe, između ostalog.

XS
SM
MD
LG