Dostupni linkovi

Gvaido odbacio optužbe o vezama sa naoružanim grupama u Kolumbiji


Huan Gvaido
Huan Gvaido

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido odbacio je kao netačne optužbe da ima veze sa ilegalnim naoružanim grupama u susednoj Kolumbiji, posle objaviljavanja fotografije na društvenim mrežama na kojoj se vidi on sa dva člana kriminalnog grupe.

Fotografija je navodno snimljena krajem februara kada je Gvaido bio u Kolumbiji u nenajvljenom prisustvu na koncertu koji je organizovao milijarder Ričard Branson kao vid pomoći za dostavljanje humanitarne pomoći Venecueli.

Gvaido je u petak (13. septembar) izjavio kolumbijskom BLU radiju da se on tog dana slikao sa mnogim ljudima čiji individualni bekgraund nije mogao da zna.

Kolumbijska vojska je potvrdila da su dve osobe, koje se nalaze na fotografiji sa Gvaidom, pripadnici kriminalnog ganga poznatog pod imenom Rastrohos.

Rasprave oko ove fotografije su deo rasta neprijateljskih tenzija između Kolumbije i Venecuele.

One su kulminirale 31. avgusta kada su venecuelanski zvaničnici saopštili da imaju dokaze o postojanju paramilitarističkih kampova za trening u susednoj Kolumbiji gde se obučavaju grupe za oružane napade sa namerom da potkopaju vlast osporavanog predsednika Nikolasa Madura.

Horhe Rodrigez, ministar za komunikacije, optužio je predsednika Kolumbije Ivana Dukea da ne čini ništa da to spreči, a Duke je sa svoje strane optužio Venecuelu da pruža utočište kolumbijskim levičarskim gerilcima.

Venecuela već mesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsednika Madura i lidera opozicije Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo oko 50 zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venecueli je nestašica osnovnih namirnica i lekova.

XS
SM
MD
LG