Dostupni linkovi

Gvaido najavio bojkot prevremenih izbora u Venecueli


Vođa venecuelanske opozicije Huan Gvaido rekao je danas da protivnici predsednika Nikolasa Madura neće učestvovati u bilo kakvim prevremenim izborima koje on raspiše.

Gvaido je u intervjuu agenciji Asošijejted pres rekao da bi bilo farsa učestvovanje u bilo kakvom izbornom takmičenju sa Madurovom vladom koja je još na vlasti.

Madurova administracija obećala je da će početkom 2020. godine raspisati izbore za Narodnu skupštinu koja je pod kontrolom opozicije.

Izbori za skupštinu se obično održavaju kasnije tokom godine.

Gvaido je takođe rekao da planira da zadrži titulu vršioca dužnosti predsednika čak i nakon što mu se završi mandat predsednika Nacionalne skupštine.

On je ponovio je da su "neophodne sve strategije" za promene i rekao da je opozicija "apsolutno obaveštena" o kontaktima američke i Madurove vlade.

Venecuela već mesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo 50-ak zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venecueli vlada nestašica osnovnih namirnica i lekova.

XS
SM
MD
LG