Dostupni linkovi

EU šalje posmatračku misiju da prati izbore na Kosovu


Izbori na Kosovu, fotoarhiv
Izbori na Kosovu, fotoarhiv

Evropska unija (EU) je odlučila da pošalje posmatračku misiju koja će pratiti vanredne izbore na Kosovu, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini je imenovala evropsku poslanicu Violu von Cramon-Taubadel za šeficu posmatračke misije.

Mogherini je ocenila da se raspoređivanjem posmatračke misije EU potvrđuje kontinuirani angažman i posvećenost podršci demokratskih procesa na Kosovu.

"Sve zainteresovane strane i zajednice trebalo bi da se angažuju u ovaj proces i doprinesu kosovskoj budućnosti. Ovi izbori dolaze u važnom trenutku za Kosovo, koje treba da odlučno napreduje na evropskom putu, kako u reformama, tako i u normalizaciji odnosa sa Srbijom", izjavila je Mogherini.

Glavna posmatračica Viola von Cramon-Taubadel ocenila da je važno da EU prati izborni proces na Kosovu.

"Nadam se da će naše posmatranje dati važan doprinos ovim izborima i naporima na jačanju kosovskih izbornih procesa u budućnosti", istakla je Cramon-Taubadel.

U saopštenju EU se potvrđuje da se na Kosovu od 7. septembra nalazi osnovni tim za posmatranje izbora, koji se sastoji od devet analitičara za izbore. Oni će ostati u zemlji do okončanja izbornog procesa. Prema saopštenju, kasnije će se tokom septembra osnovnom timu pridružiti još 18 posmatrača koji će biti raspoređeni širom zemlje, a u izbornoj nedelji stiže dodatnih 36 "kratkoročnih" posmatrača.

Odluka EU da pošalje posmatračku misiju dolazi posle poziva koji je kosovski predsednik Hašim Tači uputio briselskim institucijama.

Izborni na Kosovu će biti održani 6. oktobra. Reč je o vanrednim izborima koji su raspisani nakon što je premijer Ramuš Haradinaj krajem jula podneo ostavku na mesto šefa kosovske Vlade.

XS
SM
MD
LG