Dostupni linkovi

Vučić: Ne mislim da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova 


Predsednici Srbije i Češke, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman
Predsednici Srbije i Češke, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne misli da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentarišući najavu predsednika te zemlje Miloša Zemana da će pred češkim institucijama pokrenuti pitanje povlačenja priznanja, Vučić je kazao da su Česi "iskreni prijatelji" Srbije ali da države, posebno one koje su kako je naveo, "u jednom bloku", ne menjaju često svoje odluke.

"Mi bismo to voleli ali ne mislim da je to realno i jednostavno. Hvala našim českim prijateljima, hvala beskrajno Zemanu, hvala Babišu ali da ne pravimo od njega neprijatelja ako ne bude odluke koju bismo mi voleli", rekao je predsednik Srbije novinarima u Vatikanu posle sastanka sa papom Franciskom.

Zeman: Postaviću pitanje priznanja Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00



Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je ranije danas da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom razgovara o eventualnom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova dok je ministar spoljnih poslova te zemlje Tomaš Petšiček poručio da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila, ali je i dodao da će rado popričati sa predsednikom.

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman, koji je u Beogradu u zvaničnoj poseti od utorka 10. septembra, izneo je na pres-konferenciji sa svojim domaćinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će postaviti pitanje - da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova.

"Ono što mogu da kažem jeste da ću, kada se za oko mesec dana sastanu svi najviši organi vlasti u zemlji, upitati da li bi bilo moguće da se to učini. Ministar Metnar (Lubomir, češki ministar odbrane) je već izjavio da je bila greška što smo priznali nezavisnost Kosova, tako da će bar on biti na mojoj strani. A kako će biti na drugoj strani, videće se za mesec dana", rekao je Zeman.

Međutim u Češkoj osporavaju ovu Zemanovu izjavu smatrajući je nerealnom a Zemana bez autoriteta da to učini.

U Vatikanu o Kosovu

Vučić je također ocenio danas da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoju poziciju po pitanju ranije odluke da ne prizna nezavisnost Kosova, prenosi agencija Beta.

"Ali Vatikan želi i razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca", izjavio je Vučić novinarima nakon sastanka sa papom Franjom u Vatikanu.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa papom mnogo toga naučio i pametnog čuo, a da je video njegovu brigu za sve ljude na Balkanu i građane Srbije.

"Ja sam mu govorio o Kosovu i našim svetinjama tamo, o teškom položaju našeg naroda i pokušaju da nađemo kompromis, ali da je za tako nešto potrebno dvoje. Govorio sam i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata. Svima je jasno da nas istorija i prošlost dele, da imamo drugačiji pogled na ono što je bilo, ali važno je da se usmeri pogled na budućnost i u tome je veoma bitna uloga Svete Stolice za odnos Srba i Hrvata", rekao je on.
Vučić je rekao da će i Srbi i Hrvati morati da nauče da poštuju više jedni druge i da vode računa o budućnosti a ne o onome što je bilo pre 20 ili 70 godina, saopštava Beta.

XS
SM
MD
LG