Dostupni linkovi

Kanadski premijer raspisao savezne izbore i započeo kampanju


Justin Trudeau
Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau raspisao je savezne izbore za 21. oktobar i zvanično započeo izbornu kampanju.

Trudeau, koji je na dužnost stupio u novembru 2015. obećavajući "sunčane puteve" i naglašavajući važnost rodne ravnopravnosti, prava homoseksualaca i okoliša, suočava se s biračkim tijelom koje je više usredotočeno na ekonomiju.

Ovaj 47-godišnjak i otac troje djece, čije šarene čarape i klasični dobar izgled često komentiraju međunarodni mediji, možda ima historiju na svojoj strani, prenosi Reuters. Još od 1935. godine kanadski premijer, koji je u prvom mandatu osvojio parlamentarnu većinu, na sljedećim izborima bio je svrgnut s dužnosti.

No, Trudeau možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravlja državom nakon niza pogrešnih koraka koji su dovodili u pitanje njegovo vodstvo, ocjenjuje Reuters. To bi ukazalo na slabljenje njega i njegove Liberalne stranke, oslanjajući se na podršku članove opozicije u parlamentu.

Glavni protivnik Trudeaua na izborima bit će predsjedavajući kanadske Konzervativne stranke Andrew Scheer.

Anketa istraživačkog centra Nanos, objavljena u utorak, pokazala je da liberali imaju 34,6 posto popularnosti, a glavni opozicijski konzervativci, na čelu s Andrewom Scheerom, imaju 30,7 posto. Međutim, taj omjer ne bi bio dovoljan da garantira većinu mjesta u Donjem domu.

XS
SM
MD
LG