Dostupni linkovi

Škola u RS na vrijeme, u Unsko-sanskom kantonu odgođena


Konferencija za novinare Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja

U Unsko-sanskom kantonu 2. septembra neće početi nastava, jer je štrajkački odbor Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ovog kantona odlučio da stupi u generalni štrajk.

Razlog je što nije primijenjen Kolektivni ugovor prema kojem su prosvjetni radnici trebali imati istu osnovicu za platu kao i drugi budžetski korisnici.

Ovi zahtjevi su proslijeđeni Vladi kantona ranije, a odbijen je i Vladin prijedlog da im augustovska plata bude isplaćena kao i drugim budžetskim korisnicima, ukoliko za to bude novca.

Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK
Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK

Na sastanku Štrajkačkog odbora u srijedu u Bihaću je odlučeno i da će učenici završnih razreda u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak, 2. septembra krenuti u školu.

Sa druge strane, nova školska godina u Republici Srpskoj počinje 2. septembra, u ponedjeljak, u svim osnovnim i srednjim školama u ovom bh. entitetu.

Ove godine, u prve razrede osnovnih škola, biće upisano 9300 učenika, što je za oko 400 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republiike Srpske još nemaju podatke o tačnom broju upisanih učenika u prve razrede srednjih škola, jer upisni rok završava danas.

XS
SM
MD
LG