Dostupni linkovi

Protest opomene rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza ispred Vlade Federacije BiH


Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza stigli su ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevo, kako bi počeli protest opomene nadležnima prije nego što stupe u generalni štrajk, najavljen za 13. septembar.

Deset autobusa sa više od 500 rudara uz zvižduke i povike "svi smo mi Zenica" i "dolje Vlada" ispred zgrade Vlade FBIH čekaju podne, kada bi trebalo da se sastanu s nadležnima u Vladi, kako bi se našlo rješenje za situaciju u kojoj su rudari zbog blokade računa rudnika, a radi poreskih dugovanja.

Prošle sedmice Poreska uprava FBiH uputila je konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 211 miliona KM, nakon čega su zenički komorati u petak obustavili proizvodnju u tri zenička rudnika- Stranjani, Stara jama i Raspotočje.

Proizvodnja je svedena na minimum, a rudarima prijeti neisplaćivanje plata i toplog obroka.

Rudari traže primjenu kolektivnih ugovora u rudnicima u Zenici i Brezi.

Potporu su im dale i kolege iz drugih rudnika u Federaciji BiH.

"Neće nas niko podijeliti, svi smo mi zajedno. Ne bude li danas rješenje, idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. u generalni štrajk" , rekao je u obraćanju novinarima predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Vlada Federacije BiH kao mogućnost za spas rudnika Mrkog uglja Breza najavila je kreditno zaduženje, dok zenički rudnik nema načina da se kreditno zaduži zbog enormnih dugovanja.

XS
SM
MD
LG