Dostupni linkovi

Postignut dogovor, rudari izašli iz jame 'Stranjani'


Rudnik 'Stranjani', ilustrativna fotografija
Rudnik 'Stranjani', ilustrativna fotografija

Rudari koji su u jami „Stranjani“ Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica proveli 20 sati u znak protesta zbog nedostatka radnika, izašli su nakon dogovora postignutog s rukovodstvom.

Problem je nastao nakon što je deset rudara iz ovog rudnika raspoređeno u jamu „Raspotočje“, a zbog obima posla i povećanog tempa rada, preostali rudari nisu u mogućnosti ostvariti normu, što se kasnije odražava i na njihove plate. Stoga su zatražili da se rudari vrate u „Stranjane“.

Direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić novinarima je kazao kako neće moći vratiti rudare uposlene u drugoj jami, ali da će problem riješiti skorim zapošljavanjem novih kopača.

„Zbog nedostatka radnika mi smo im obećali jedan dio naknada, odnosno da normu na neki način smanjimo, a povratak ovih deset radnika neće ići u ovom momentu zbog situacije u pogonu 'Raspotočje', jer imamo složenu situaciju sa širokim čelom. Obećali smo, uz saglasnost sa Elektroprivredom, da ćemo u što kraćem periodu vidjeti da se pokuša primiti određeni broj radnika koji nedostaje u procesu proizvodnje.“

Povratak rudara na posao i nastavak proizvodnje očekuje se u noćnim satima, odnosno u trećoj smjeni.

XS
SM
MD
LG