Dostupni linkovi

Đukanović primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rusije


Ambasada Ruske Federacije, Podgorica, fotoarhiv
Ambasada Ruske Federacije, Podgorica, fotoarhiv

U Podgorici je u ponedjeljak akreditivno pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, između ostalih, predao i novoimenovani ambasador Rusije, Vladislav Vladislavovič Maslenikov.

Tom prilikom Đukanović je kazao da očekuje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Rusije odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama.

On je konstatovao da je od žaljenja što odnosi danas nijesu u tom duhu, važnija spremnost "da ih zajedničkim radom dovedemo na očekivani nivo", rekao je Đukanović.

"Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome", naglasio je ruski ambasador.

Đukanović je ocijenio da su sadašnji odnosi posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni, ističući i spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima doprinese pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU.

Crnogorski predsjednik je ocijenio da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori.

"Uz respekt prema tradiciji, i svijest da dinamiziranje odnosa zahtijeva izvjesnu postupnost, on je podsjetio i na podršku Rusije i u novije vrijeme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom nas, kako je kazao, spajaju tradicionalne viševijekovne veze prijateljstva.

On se saglasio da je zategnutost u odnosima povezana pored ostalog sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da, kako je rekao, naši narodi zaslužuju bolje odnose.

Maslenikov je izrazio zahvalnost za nedavno izrečene ocjene predsjednika Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, što je dio zajedničke istorije.

Ruski ambasador je rekao da je spreman za pragmatičnu saradnju u obostranom interesu, na ekonomskom i multilateralnom planu.

Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropske integracije, rekao je da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i nikada nije bila protiv toga.

Navodeći primjer zemalja koje su članice i EU i NATO-a, a imaju razvijene odnose sa Rusijom, poručio je da je Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja za sva pitanja od zajedničkog interesa.

Đukanović je poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavremenjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom između naših zemalja i naroda.

XS
SM
MD
LG