Dostupni linkovi

Ukrajinska tajna misija hvatanja 'osumnjičenog' za pad aviona MH17


Volodimir Cemah u sudnici u Kijevu 5. septembra
Volodimir Cemah u sudnici u Kijevu 5. septembra

U ekskluzivnom intervjuu za RSE, operativac ukrajinske obaveštajne službe iznosi detalje o tajnoj operaciji za hvatanje Volodimira Cemaha, komandata protivvazdušne jedinice proruskih separatista, osobe od interesa zbog obaranja aviona MH17 koji je bio deo razmene zarobljenika s Rusijom.

Misija je bila najstroža tajna: ući neopaženo na neprijateljsku teritoriju, uhvatiti metu i vrati se s njim u Kijev. Znali su da će biti opasno, ali je njihov nadređeni rekao da vredi rizika i da je naređenje stiglo s vrha. Ako operacija bude uspešna, moglo bi dovesti do velikog proboja - ali tačno kakvog, nije im rečeno, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Prihvatili su.

U ranim jutarnjim časovima 27. juna, mala grupa operativaca ukrajinske vojne obaveštajne službe ušunjala se kroz rupu u borbenim linijama separatista koje podržava Rusija. Uz oprez da izbegnu otkrivanje i mine, na kraju su uspeli da stignu do grada Snižne u Donjeckoj oblasti na oko 20 kilometara od ruske granice. Tamo su upali u kuću, pronašli svoju metu – ćelavog starijeg muškarca s tankim brkovima – i na silu ga izvukli.

Bili su skoro bezbedni i nadomak teritorije koju kontroliše ukrajinska vlada izvan grada Donjecka, kada su dva operativaca aktivirala mine koje su eksplodirale ispod njih. Pošto su bili teško ranjeni, ostatak puta su ih nosili drugi članovi tima.

Operativci su završili misiju pre sumraka, ali uz veliku cenu. Jedan od ranjenih će izgubiti nogu. Drugi će kasnije umreti u bolničkom krevetu.

Opis misije, koju je za ukrajinski servis RSE-a ekskluzivno izneo operativac koji je učestovao u njoj, nudi prvi detaljni uvid kako je Ukrajina uspela da uhvati Volodomira Cemaha – za kojeg je šef istrage pod vođstvom Holandije o obaranju aviona Malejža erlajns (Malaysia Airlines) MH17 2014. rekao da je "osumnjičen" – i dovede ga u Kijev.

Cemah, 58-godišnji ukrajinski državljanin i stanovnik Snižne, bio je komandant protivvazdušne jedinice separatista koje podržava Rusija u Donjeckoj oblasti kada je MH17 oboren s pogibijom svih 298 ljudi u avionu. U video snimku iz 2015. do kojeg je došao Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike, on se hvalio da je pomogao sakrivanju ruskog raketnog sistem Buk, kojim je, po navodima istrage pod vođstvom Holandije, oboren MH17.


Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), Ministarstvo odbrane i kancelarija predsednika Volodimira Zelenskog su odbili da komentarišu operaciju hvatanja Cemaha ili da potvrde detalje koje je izneo izvor RSE-a. Navodi operativca se, međutim, blisko podudaraju s izveštajima ukrajinskih i ruskih medija o hvatanju Cemaha, kao i o navodima na društvenim medijima o fatalnom ranjavanju operativca koje je analizirao RSE.

Mada je Cemahovo zarobljavanje glasno pozdravila ukrajinska javnost kada su neki detalji objavljeni, ono je dobilo poseban značaj 7. septembra, kada su Zelenski i šef SBU-a Ivan Bakanov rekli novinarima da je velika razmena zarobljenika između Ukrajine i Rusije tog dana zavisila od toga da li će taj zarobljenik – kojeg je sud oslobodio iz pritvora dva dana ranije – biti uključen u nju.

Dugoočekivana razmena 70 zarobljenika – po 35 s obe strane – obuhvatila je praktično sve važne zarobljenike koje su držale dve zemlje. Zelenski je novinarima na pisti kijevskog međunarodnog aerodroma posle rekao da je razmena "prvi korak ka okončanju rata" između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija, u kojem je od izbijanja 2014. ubijeno više od 13.000 ljudi.

Uključivanje Cemaha u razmenu, međutim, razočaralo je istražni tim pod vođstvom Holandije o MH17 i razgnevilo neke rođake žrtava obaranja aviona koji su se nadali da će on možda učestvovati u suđenju četiri osobe – tri Rusa i jednog Ukrajinca – koje je tužilaštvo u Holandiji optužilo zbog njihovih navodnih uloga u obaranju aviona.

Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok rekao je da su istražitelji obaranja aviona MH17 uspeli da ispitaju Cemaha pre nego što je odleteo za Moskvu. Igor Lucenko, koji je bio ukrajinski državni tužilac u vreme hvatanja Cemaha, napisao je na Fejsbuku (Facebook) 8. septembra da su Holanđani Cemahu ponudili sporazum da bude svedok u slučaju MH17, ali da je on to odbio.

'Mora biti isporučen živ'

Govoreći pod uslovom da ne bude imenovan usled osetljive prirode njegovog posla u vojnoj obaveštajnoj službi, operativac koji je učestvovao u misiji hvatanja Cemaha rekao je da su nju dosta ranije planirali njegovi nadređeni, a da je njegovom timu za specijalne operacije, sastavljenom od članova različiti obaveštajnih i bezbednosnih službi, zeleno svetlo dato samo jedan dan unapred.

"Ako nešto krene naopako, bolje je znati manje", rekao je operativac, prisećajući se razgovora sa svojim nadređenima uoči misije. Nije im čak rečeno ni ime čoveka za kojeg im je naređeno da ga izvuku, već samo kako izgleda i gde se nalazi, rekao je on.


"Komandantu jedne od obaveštajnih službi s kojom smo sarađivali postavili smo dva pitanja: 'Možemo li likvidirati klijenta ako nešto krene naopako?' i 'Da li je ta operacija vredna tako ozbiljnog napora?'", naveo je operativac.

"Na prvo pitanje, komandant je odgovorio: 'Ne, ni pod kojim okolnostima. On mora biti isporučen živ'. Na drugo pitanje, komandant je odgovorio nešto kao: 'Da, ta operacija je vredna najozbiljnijih napora. Ako sve prođe dobro, to će biti proboj'", rekao je operativac.

Kod grada Donjecka, operativac je rekao da je njegov tim krenuo s položaja na ukrajinskoj liniji fronta, pošao kroz ničiju zemlju i onda tiho provukao kroz nečuvani deo položaja separatističkih snaga.

Mogli su to da urade, rekao je, zato što su iskusni vojnici koji su se ranije borili u toj oblasti i veoma dobro su poznavali teritoriju.

U timu je, rekao je operativac, bio Oleksandr Kolodijažni, odlikovani vojnik koji je učestvovao u krvavoj bici za aerodrom Donjeck 2014. i u dogovorenim bitkama za grad Avdijivka 2016. Kolodijažni (45) tri puta je ranjen u tim sukobima, ali je uspeo da se oporavi. U Ukrajini je dobro poznat zbog podizanja plavo-žute zastave nad aerodromu u vreme žestoke paljbe.

Trčanje kroz minsko polje

U Snižnu se tim oprezno ali brzo kretao da uhvati Cemaha kojeg su pronašli u njegovoj kući.

Operativac je odbio da objasni šta su uradili s Cemahom kada su ga pronašli. Ipak, Cemahova supruga je za ruski servis BBC-ja rekla da je bilo znakova borbe, uključujući tragove krvi, kada se vratila kući kasnije 27. juna.

Ruski servis BBC-ja je takođe citirao nepotvrđene izveštaje da je ukrajinski tim drogirao Cemaha da ga ućutka i da su ga prerušili kako ga niko ne bi prepoznao ako bi naišao na njih.

Operativac je rekao da je tim imao malo problema s Cemahom do kraja operacije.

Pošto je prošla neopaženo pored vatrenih položaja separatista i ušla na ničiju zelju, grupa se našla usred minskog polja. U žurbi da dođu na drugu stranu, Kolodijažni i još jedan član tima aktivirali su po jednu minu, rekao je operativac.

Ukrajinski vojnik Oleksandr Kolodijažni izgubio je život u hvatanju Cemaha
Ukrajinski vojnik Oleksandr Kolodijažni izgubio je život u hvatanju Cemaha

"Momci su trčali niz brdo i Saša se okliznuo i pao na bok, aktiviravši minu", rekao je operativac, koristeći nadimak Oleksandra Kolodijažnog. "Drugi vojnik je otrčao da mu pomogne i takođe je (izazvao eksploziju)", dodao je.

Nesvesnog Kolodijažnog su ostatak puta nosili članovi tima. Drugom čoveku, kojem je smrvljena noga, takođe je pomognuto da dođe na bezbedno.

Cemah je odmah odveden u Kijev, rekao je operativac, dok su Kolodijažni i drugi vojnik prebačeni u bolnicu. Tamo su doktori morali da amputiraju ostatke noge vojnika. Kolodijažni je umro 11. jula, posle dve nedelja pokušaja lekara da mu spasu život, rekao je operativac.

O njegovoj smrti se dosta pisalo, mada razlog nikada nije objavljen. U izveštajima medija je navedeno samo da je Kolodijažni, koji je navodno pre rata radio kao prodavac, bio fatalno ranjen tokom operacije blizu linije fronta.

Članovi porodice, prijatelji i drugi vojnici na Fejsbuku su izrazili žalost zbog njegove smrti.

'Isprava odluka'

U Kijevu je Cemah optužen za učestvovanje u stvaranju terorističke organizacije, što je moglo da mu donese do 15 godina zatvora, da je bio osuđen. Ali mu nikada nije bilo suđeno.

Cemah je 7. septembra na kijevskom aerodromu stavljen u avion ruske vlade kojim je odleteo u Moskvu zajedno s 34 druga zarobljenika. Ruski predsednik Vladimir Putin je zahtevao da on bude uključen u razmenu, rekli su Zelenski i Bakanov novinarima posle završetka razmene. Obojica su rekla da je to bila teška odluka.

Veći deo ukrajinskog društva je od tada stao na njihovu stranu. Za mnoge, povratak 35 Ukrajinaca koji su držani u Rusiji – uključujući filmaša Olega Sencova koji je bio u ruskim zatvorima više od pet godina, 24 mornara koji su zarobljeni na Crnom moru prošlog novembra i bolesnog 20-godišnjaka Pavla Hriba – vredeo je toga.

"Zelenski je doneo ispravnu odluku", naveo je urednik za spoljnu politiku u ukrajinskom listu Ogledalo nedelje (Zerkalo nedeli) Oleksandr Hrebet u kolumni za ukrajinski Alert blog Atlantskog saveza (Atlantic Council). "Bez Cemaha, politički zatvorenici i ratni zarobljenici bi i dalje bili u Rusiji i Kremlj bi mogao da poveća pritisak na Ukrajinu u svom jedinstvenom stilu. Agresijom".

XS
SM
MD
LG