Dostupni linkovi

Džonson veruje da je moguć dogovor sa EU o Bregzitu


Boris Džonson
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson izrazio je uverenje da je moguće postići dogovor Bregzitu, kako bi Velika Britanija izašla iz članstva u Evropskoj uniji (EU) do 31. oktobra, javila je agencija AP.

Džonson je irskom premijeru Leu Varadkaru u Dablinu rekao da je moguć dogovor o "bekstopu" (backstop), mehanizmu koji treba da obezbedi da između Severne Irske i Irske ne bude takozvane "tvrde granice" posle Bregzita.

Varadkar je pre sastanka sa britanskim premijerom rekao da EU za sada nije dobila nijednu "realističnu" ponudu od Londona o pregovorima o Bregzitu.

"Otvoreni smo za ponude, ali one treba da budu realistične. Za sada nismo dobili nijednu takvu ponudu", rekao je irski premijer koji se od ranije zalaže za "bekstop".

Tom mehanizmu se protivi britanski parlament koji je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli o Bregzitu.

Prema odredbama o "bekstopu", Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Severne Irske ne bi bilo carinskih pregleda. Takođe, Severna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbegnute i druge provere robe koja prelazi granicu.

Takav status Severne Irske je tačka gde za britansku stranu nastaje problem. Dok bi Severna Irska faktički bila deo jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provere za robu koja prelazi iz Severne Irske u ostatak Velike Britanije. Neki smatraju da bi se tada ugrozio teritorijalni integritet Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG