Dostupni linkovi

Dio opozicije traži tehničku vladu u Crnoj Gori


Premijer Duško Marković u Skupštini Crne Gore
Premijer Duško Marković u Skupštini Crne Gore

Tehnička vlada i depolitizacija nezavisnih institucija - to su osnovni zahtjevi koje su na današnjem sastanku usaglasili predstavnici dijela crnogorske opozicije.

Dijalogu za obezbjeđivanje fer uslova za održavanje parlamentarnih izbora sljedeće godine, kome je domaćin bila nova liderka Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, pristvovali su i lideri Demosa i Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija), Miodrag Lekić i Dritan Abazović, nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Umjesto lidera Demokrata Alekse Bečića na sastanak je došao Danilo Šaranović, član te partije u Odboru za izbornu reformu. Od pozvanih se jedino nije pojavio predstavnik Posebnog kluba poslanika u crnogorskom parlamentu Aleksandar Damjanović.

U saopštenju nakon sastanka precizira se kako je postignuta saglasnost da najkasnije do 15. oktobra treba otvoriti dijalog o formiranju tehničke vlade, koja bi bila izglasana istovremeno kada se poslanici budu izjašnjavali o izbornom i drugom zakonodavstvu.

Učesnici sastanka traže i reformu svih zakona iz korpusa izbornih, a koji se između ostalog odnose na birački spisak, finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, registar prebivališta i boravišta, medije, nacionalnog javnog emitera.

Na razgovore kod Vuksanović Stanković nijesu bili pozvani predstavnici Demokratskog fronta (DF), pošto je taj opozicioni savez suspendovao svoj rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Umjesto toga DF je danas najavio kako će preko Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore inicirati dopune i izmjene Ustava, kako bi se riješila duboka institucionalna krizu u državi.

Podsjetimo, do razgovora dijela opozicije koja slovi za građansku, došlo je uoči prvog sastanka parlamentarnog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji će se održati u srijedu 11. septembra.

Sve je dio procesa usaglašavanja opozicije i vlasti o uslovima za održavanje slobodnih i fer izbora, kako ne bi bili osporavani sa bilo koje strane. Ključni zahtjev opozicije, formiranje tehničke vlade koja bi kontrolisala primjenu dogovorenog, za sada kategorički odbija vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), kao i sam premijer Duško Marković.

XS
SM
MD
LG