Dostupni linkovi

IAEA: Iran instalira nove centrifuge


Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran počeo da instalira savremene centrifuge, čime krši sporazum o atomskom programu ove zemlje sa velikim silama iz 2016. godine.

Agencija UN saopštila je da su njeni inspektori potvrdili da su nove centrifuge postavljene, ali da još nisu testirane. Reč je o 30 savremenih modela "IR-6" i tri modela "IR-6s".

Ovo saopštenje usledilo je posle jučerašnjeg povratka vršioca dužnosti direktora IAEA Kornela Ferute iz Teherana, preneo je AP.

Centrifuge služe za obogaćivanje uranijumskog heksafluoridnog gasa. Prema odredbama sporazuma, Iran je trenutno ograničen na rad 5.060 starijih modela "IR-1".

Teheren je objavio da preduzima ovaj korak kako bi izvršio pritisak na Evropu da pronađe način za prodaju iranske nafte u inostranstvu uprkos sankcijama koje su uvele SAD.

Vašington se prošle godine povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu. EU podržava očuvanje dogovora sa Islamskom Republikom i poštovanje sporazuma u zamenu za ekonomske podsticaje.

XS
SM
MD
LG