Dostupni linkovi

Džonson: Neću podneti ostavku


Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da ne želi da razmišlja o ostavci.

"Otići ću u Brisel, izdejstvovaću sporazum i osiguraćemo izlazak (iz EU) 31. oktobra.To moramo učiniti," kazao je Džonson za Sky News.

Na pitanje da li će podneti ostavku, ukoliko ne ostvari pomenuti cilj, Džonson je odgovorio:

"O toj hipotezi ne želim da razmišljam."

Komentarišući odluku da 21 poslanik iz redova Konzervativne stranke bude isključen zbog zalaganja da se blokira istupanje iz EU bez dogovora sa Briselom, Džonson je rekao da ga je to "duboko ožalostilo".

"To su moji prijatelji. Radio sam sa njima godinama. Ali moramo da realizujemo `Bregzit` i veoma smo jasni kada je reč o rizicima sa kojima se suočavamo u parlamentu kroz zaustavljanje procesa izlaska iz EU", rekao je britanski premijer.

On je dodao da će se i ubuduće obraćati tim kolegama i pokušati da "izgradi mostove", ali da mora da bude jasan i da Britanija mora da provede "Bregzit".

Dom lordova britanskog Parlamenta u petak će završiti raspravu o zakonu koji blokira Bregzit bez dogovora, pošto je zakon usvojen u Donjem domu, nanevši poraz premijeru Borisu Džonsonu.

U međuvremenu, opoziciona Laburistička partija neće u ponedeljak novi pokušaj Borisa Džonsona da raspiše prevremene parlamentarne izbore, javlja Rojters. Opozicija je već odbacila u sredu tu ideju.

Za raspisivanje vanrednih izbora potrebna je dvotrećinska podrška poslanika. Džonson je u sredu izgubo parlamentarnu većinu.

Opozicija želi da pre izlaska na birališta osigura odlaganje Bregzita, ukoliko se u međuvremenu ne postigne sporazum sa EU.

XS
SM
MD
LG