Dostupni linkovi

Putinova Jedinstvena Rusija nema više većinu u moskovskoj Dumi


Vladimir Putin na glasanju 8. septembra
Vladimir Putin na glasanju 8. septembra

Vladajuća Jedinstvena Rusija, koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev i podržava predsednik Vladimir Putin, izgubila je trećinu poslaničkih mesta u moskosvskoj Dumi, javlja "Rojters".

Sve oči bile su uprte u jučerašnje gradske izbore za poslanike u moskovskoj Dumi, posebno jer opoziciji nije bilo dozvoljeno da podnese izbornu listu zbog, kako su navele vlasti, proceduralnih problema, piše Rojters.

Prvi rezultati izbora pokazuju da Putinova Jedinstvena Rusija ima za trećinu manje poslaničkih mesta nego što je imala do sad, pišu RIA Novosti.

Na prošlim izborima Jedinstvena Rusija osvojila je 28 poslaničkih mesta, od ukupno 45, i tako imala apsolutnu većinu u Moskvi.

Za samostalno formiranje vlasti potrebno je najmanje 26 mandata.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji nije mogao da učestvuje na izborima, pozvao je svoje simpatizere da na izborima u moskovskom regionu glasaju za neke druge kandidate i partije, sve sa ciljem da vladajuća partija ima što manje glasova.

Komunistička partija osvojila je 13 poslaničkih mesta u odnosu na pet mandata koliko su osvojili na prethodnim izborima.

Još uvek nema zvaničnih rezultata izbora za gradski parlament u Moskvi.

Izbori za moskovsku Dumu posebno su važni zbog predstojećih parlamentarnih izbora 2021. godine.

XS
SM
MD
LG