Dostupni linkovi

Severna Koreja ispalila dve rakete u more


Lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje
Lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje

Severna Koreja ispalila je dva neidentifikovana projektila u more kod svoje istočne obale, saopštila je jutros južnokorejska vojska što je sedmi put da ispaljuje rakete u mesec dana.

"Naša vojska prati kretanje Severa u slučaju dodatnih lansiranja i spremna je za svaku eventualnost", dodaje se u saopštenju generalštaba Južne Koreje.

Severnokorejski Nacionalni savet za bezbednost izrazio je veliku zabrinutost zbog lansiranja raketa i pozvao Severnu Koreju da prekine sa takvim delovanjem koje povećava vojne tenzije, prenosi AFP.

Testiranje se dogodilo dan pošto je Pjongjang zapretio da će ostati najveća pretnja Americi protestujući zbog američkih sankcija.

Južnokorejska vojska navela je da su rakete letele oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 97 kilometara.

Japanska vlada je saopštila da rakete nisu izazvale štetu i da nisu pale u njegove teritorijalne vode.

Očekivalo se da će Severna Koreja prekinuti sa probama oružja zato što su ranije ove nedelje završene desetodnevne američko-južnokorejske vojne vežbe koje ona smatra kao probu za invaziju.

Pjongjang je napao američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je ranije izjavio da ukoliko severnokorejski vođa Kim Džong Un ne odluči da denuklearizuje zemlju SAD će zadržati najteže sankcije u istoriji.

Severna Koreja koja ima nuklearno oružje izvela je više proba raketa kratkog dometa proteklih nedelja da protestuje zbog američko-južnokorejskih vojnih vežbi. Poslednja proba bila je u utorak.

Bilateralni američko-severnokorejski razgovori su u zastoju od neuspeha drugog samita između američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una u Hanoju u februaru. Dva lidera su se ponovo srela u junu na granici u demilitarizovanoj zoni koja deli Severnu i Južnu Koreju od kraja Korejskog rata 1950-1953.

Na tom sastanku je dogovoreno da se ponovo pokrenu razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu, nešto više od godinu dana posle prvog samita Tramp-Kim u Singapuru, ali razgovori još nisu počeli.

Sjeverna Koreja: Testiranje balističkih raketa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG