Dostupni linkovi

Kina podstiče ekonomiju sa 126 milijardi dolara


Centralna banka Kine je saopštila u petak da je smanjila obaveznu količinu gotovine koju banke moraju da drže, čime je oslobođeno 126 milijardi dolara za podršku domaćoj ekonomiji koja usporava. Centralna banka je povukla ovaj potez treći put od početka godine, a sedmi od prošle.

Analitičari očekuju da će druga po veličini svetska privreda usvojiti još mera kako bi podstakla ekonomske aktivnosti u trenutku kada je izložena rastućem pritisku zbog američkih carina i slabljenja domaće tražnje.

Međutim, upozoravaju da nije problem nedostatak kredita, jer je Centralna banka izdašno obezbedila dovoljno novca, već slabljenje poverenja među investitorima i potrošačima zbog nastavka trgovinskog rata.

"Ovaj potez pokazuje da su kreatori politike u Pekingu sve zabrinutiji, ali to ni izdaleka nije dovoljno da bi se stabilizovala ekonomija," kazao je za Rojters Lari Hu, ekspert iz Hong Konga.

"Ključno ograničenje je da sve usporava – korporacije nisu spremne da investiraju zbog trgovinskog rata, zatim globalno usporavanje, te slab rast u sektoru infrastrukture i nekretnina," ističe Lu.

Analitičari naglašavaju da će kineski rast nastaviti da slabi i u ovom kvartalu u odnosu na 6.2 odsto za period april-jun, što je najniže u poslednjih skoro 30 godina.

Nakon što su SAD uvele nove carine 1. septembra i prete dodatnim merama od 1. oktobra i 15. decembra, pojedini ekonomisti su procenili da će rast kineske ekonomije u sledećoj godini pasti na ispod 6 odsto, što će poremetiti dugoročne ciljeve Pekinga.XS
SM
MD
LG