Dostupni linkovi

Tramp: Od 1. septembra nove carine na kinesku robu


Donald Tramp
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je da će sutra, 1. septembra stupiti na snagu dodatne carine od 15 odsto na kinesku robu u vrednosti od više milijardi dolara.

Odgovarajući novinarima na pitanje da li je moguće da se primena dodatnih carina odloži, američki predsednik je rekao sinoć da su carine odobrene.

Dodatnih 15 odsto carina odnosi se na deo kineske robe u vrednosti od 300 milijardi dolara koji je do sada bio pošteđen povećanja nameta.

Carine stupaju na snagu u ponoć i jedan minut po lokalnom vremenu, u 6.01 po centralnoevropskom vremenu, prema saopštenju službe trgovinskog predstavnika objavljenom u zvaničnom listu.

Odnose se na niz proizvoda iz sektora prehrane, tekstila i nameštaja.

Od marta 2018. godine američki predsednik krenuo je u bespoštedni carinski rat sa Kinom nastojeći da postigne trgovinski sporazum kojim bi se prekinula praksa koju on smatra nelojalnom kao što je prisilan transfer američke tehnologije i masovne subvencije kineskih državnih firmi.

Peking je sa svoje strane uveo uzvratne dodatne carine na ukupan uvoz iz SAD.

Do sada su dodatne carine uvedene za kinesku robu u vrednosti od više od 250 milijardi dolara od oko 540 milijardi dolara koliko je iznosio uvoz 2018. godine.

Pregovori o trgovinskom sporazumu su, kako izgleda u ćorsokaku. Medjutim, Tramp je ponovo rekao da se održavaju razgovori izmedju Vašingtona i Pekinga.

"Ne mogu ništa da kažem ali mi razgovaramo sa Kinom. Planirani su sastanci, obavljaju se pozivi. Pretpostavljam da sastanak u septembru i dalje važi, to nije otkazano. Videćemo šta će se desiti", rekao je on novinarima. Kineska strana nije potvrdila održavanje takvih razgovora.

Tramp je rekao i da će 13 odsto američkih firmi napustiti Kinu u bliskoj budućnosti i izrazio uverenje da će taj procenat biti i mnogo veći.

U trgovinskim ratovima svi gube
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG