Dostupni linkovi

Dom lordova u petak završava raspravu o zakonu koji blokira Bregzit bez dogovora


Dom lordova, London, fotoarhiv
Dom lordova, London, fotoarhiv

Dom lordova britanskog Parlamenta sutra će završiti raspravu o zakonu koji blokira Bregzit bez dogovora, saopštila je vlada Velike Britanije pošto je zakon usvojen u Donjem domu, nanevši poraz premijeru Borisu Džonsonu.

Kako danas piše Bi-Bi-Si (BBC) na srpskom, neki su verovali da će članovi Doma lordova koji podržavaju Bregzit, pokušati da namerno odlože raspravu o zakonu i onemoguće njegovo usvajanje pre suspenzije parlamenta.

Ali lider konzervativaca u Domu lordova je u ranim jutarnjim satima objavio da je došlo do pomaka nakon razgovora sa laburistima.

Lord Ešton od Hajda najavio da će sve faze kroz koje zakon mora da prođe biti završene do petka popodne.

On je dodao je da će Donji dom razmotriti sve amandmane lordova u ponedeljak i da vlada namerava da predlog zakona bude spreman za kraljevski pristanak.

Lider laburista Džeremi Korbin rekao je da njegova stranka zahteva da zakon dobije saglasnost monarha pre nego što razmotre da li će podržati plan Borisa Džonsona da raspiše prevremene izbore.

Zakonom koji je predstavila laburistička poslanica Hilari Ben premijeru je postavljen rok da do 19. oktobra ili osvoji većinu glasova u parlamentu za plan izlaska Britanije iz Evropske unije ili dobije podršku za Bregzit bez dogovora.

Kada ovaj rok prođe, on će morati da zatraži od Evropske unije produženje roka za izlazak Velike Britanije do 31. januara 2020. godine.

Boris Džonson će morati da napiše i pismo predsedniku Evropske komisije.

Ukoliko EU u odgovoru predloži drugi datum, premijer će imati dva dana da prihvati predlog.

Tokom tog perioda, poslanici, ne vlada, imaće priliku da odbiju predlog tog datuma.

Džonson je pozvao da se na glasanje izađe 15. oktobra, ali do toga neće doći zato što njegov predlog nije podržalo dve trećine poslanika.

Britanija bi 31. oktobra trebalo da napusti EU, ukoliko do tada Brisel i London ne postignu dogovor o izlasku.

Zakon kojim se traži odlaganje Bregzita, izglasan je u Donjem domu sa 327 glasova za i 299 protiv i sada ide pred Gornji dom.

BBC podseća da je Boris Džonson izjavio da bi usvajanje zakona uništilo sve buduće pregovore sa EU, pa je tražio da se ide na vanredne izbore. Poslanici Donjeg doma odbili su ovaj predlog.

Nakon glasanja, premijer je rekao da je Korbin "prvi vođa opozicije u demokratskoj istoriji zemlje koji je odbio poziv na izbore".

Lider laburista je međutim tražio da zakon o odlaganju Bregzita stupi na snagu pre raspisivanja izbora.

"Pustite da ovaj zakon dobije kraljevsku saglasnost, tada ćemo podržati izbore", rekao je Korbin.

XS
SM
MD
LG