Dostupni linkovi

Ukrajina oslobodila 'osobu od interesa' u istrazi o padu aviona MH17


Volodymyr Tsemakh
Volodymyr Tsemakh

Sud u Kijevu oslobodio je Volodymyra Tsemakha, za kojeg mediji pišu da je potencijalni ključni svjedok u istrazi o obaranju leta MH17 prije pet godina.

Ukrajinski državljanin, Tsemakh je, kako se navodi, nadzirao jedinicu protuzračne obrane separatista koje podržava Rusija u blizini mjesta na kojem se avion srušio.

Avion je 17. jula 2014. letio iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru kada ga je pogodila raketa iznad istočne Ukrajine. Svih 298 osoba na letu je poginulo.

Apelacioni sud u Kijevu donio je presudu 5. septembra, rekavši da Tsemakh treba biti odmah pušten na slobodu.

Zaključak međunarodne istrage pod vodstvom Holandije je da je komercijalni avion oboren raketom ruske izrade Buk, koja je ispaljena sa teritorije koju drže separatisti. Za englesku stranicu Radija Slobodna Evropa onovili su da žele ispitati Tsemakha u vezi tragedije.

"Željeli bismo razgovarati sa njim, a to će sada biti teško", rekao je u telefonskom razgovoru za RSE/RL Brechtje van de Moosdijk, glasnogovornik Zajedničkog istražnog tima. „Radije bismo ga imali u Ukrajini da bismo mogli s njim razgovarati.“

Inače, četiri osobe su osumnjičene za obaranje putničkog aviona Malaysia Airlines MH17. Volodimir Tsemakh nije među njima.

Volodimir Tsemakh uhvaćen je ranije ove godine u Donjecku, dijelu Ukrajine koju drže separatisti.

Sve se dešava u vrijeme kada predsjednik Rusije Vladimir Putin najavljuje „veliku razmjenu zatvorenika sa Ukrajinom“.

XS
SM
MD
LG