Dostupni linkovi

Putin: Priprema se velika razmena zarobljenika s Ukrajinom


Vladimir Putin, predsednik Rusije
Vladimir Putin, predsednik Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Moskva završava pregovore o velikoj razmeni zarobljenika s Ukrajinom, što bi moglo da doprinese smanjenju tenzija između dve zemlje, prenosi AFP.

"Približavamo se finalizaciji pregovora", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

On je dodao da će razmena biti "ogromna" i da će datum biti "uskoro poznat".

"To će biti potpuna normalizacija naših odnosa. To je neizbežno. Mi smo dva dela istog naroda", rekao je ruski predsednik.

Ruska strana teško je pristala na imena koja je Ukrajina tražila da budu razmenjena, dodao je predsednik Rusije, ne navodeći detalje o imenima zatvorenika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski krajem jula predložio je Rusiji razmenu ukrajinskog reditelja Olega Sencova, osuđenog na 20 godina zatvora u Moskvi, za ukrajinsko-ruskog novinara Kirila Višinskog, kome se sudi za veleizdaju u Kijevu.

Prošle nedelje Ukrajina je neočekivano uslovno oslobodila tog novinara koji je bio u pritvoru više od godinu dana.

Mediji pišu da bi razmena mogla da obuhvati i 24 ukrajinska mornara zatvorena u Rusiji koja je njihov patrolni brod zaplenila novembra prošle godine.

Oni su pritvoreni zajedno sa tri broda tokom pokušaja prelaza Kerč moreuza koji predstavlja jedini prilaz ukrajinskih luka na Azovsko more.

XS
SM
MD
LG