Dostupni linkovi

Putin: Pravićemo nove rakete, vojne veze Japana sa SAD ometaju potpisivanje sporazuma


Vladimir Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku
Vladimir Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku

Rusija će proizvoditi rakete koje su bile zabranjene nuklearnim paktom iz vremena hladnog rata, ali ih Moskva neće razmjestiti ukoliko SAD to ne učine prve, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je u obraćanju na ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da je zabrinut zbog toga što SAD govore o razmještanju raketa u Japanu i Južnoj Koreji.

Putin je rekao da bi ti projektili svojim dometom mogli da pokriju dijelove ruske teritorije.

On je precizirao da će Rusija razvijati rakete operativnog dometa od 500 do 5.500 kilometara, koje su ranije bile zabranjene.

SAD su se prošlog mjeseca povukle iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa optužujući Rusiju da ga je prekršila.

Moskva je odbacila te optužbe.

Istovremeno, Putin je rekao japanskom premijeru Šinzu Abeu da vojne veze Tokija sa SAD i mnoga druga pitanja otežavaju Japanu i Rusiji da potpišu mirovni sporazum u vezi sa Drugim svjetskim ratom, prenosi Rojters.

Putin je ovo rekao nakon što je Abe pozvao na rješavanje spora dvije zemlje u vezi sa Kurilskim ostrvima, zbog čega nije potpisan sporazum poslije završetka rata.

Ruski lider je rekao da se nada da će mirovni sporazum biti potpisan u budućnosti i da dvije zemlje mogu da riješe dugogodišnja neslaganja.

Moskva kontinuirano izražava zabrinutost zbog razmještanja američkih vojnih sistema na japanskoj teritoriji.

Putin je izjavio da su rusko-japanski odnosi stabilni i da se aktivno razvijaju, kao da se realizuju bilateralni sporazumi, prenio je TASS.

On je napomenuo da je na ekonomski forum došla japanska delegacija koju čini više od 500 zvaničnika i poslovnih ljudi.

XS
SM
MD
LG