Dostupni linkovi

'Kapetan Dragan' zatražio uvjetni otpust


Dragan Vasiljković (desno) na sudu, fotoarhiv
Dragan Vasiljković (desno) na sudu, fotoarhiv

Dragan Vasiljković, poznatiji kao "kapetan Dragan", osuđen u Hrvatskoj za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom, zatražio je uvjetni otpust. On u zatvoru u Lepoglavi služi kaznu od 13,5 godina zatvora, a molbu je uputio nakon što je odslužio dvije trećine kazne, javlja zagrebački "Jutarnji list". Odluka se očekuje do kraja rujna.

Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda, potvrdio je "Jutarnjem listu" da je varaždinski Županijski sud zaprimio Vasiljkovićevu molbu za uvjetni otpust i da je sutkinja izvršenja zatražila svu relevantnu dokumentaciju. Odluka će biti objavljena nakon odlučivanja na ročištu zatvorenom za javnost.

Na tom ročištu Vasiljković će video-linkom imati mogućnost obrazložiti zašto misli da bi trebao dobiti uvjetni otpust. Ročištu će biti nazočan i njegov branitelj. Varaždinski Županijski sud je i u studenom prošle godine odlučivao je o otpustu za Vasiljkovića, ali ga je odbio.

Prijedlog za uvjetni otpust je tada uputio Centar za dijagnostiku u Zagrebu po službenoj dužnosti budući da je Vasiljkoviću u izrečenu kaznu od 13 i pol godina uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Australiji te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, navodi isti izvor.

Vasiljković je rujna 2017. godine na splitskom Županijskom sudu osuđen za ratne zločine jer je – prema presudi – kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Također, na suđenju je dokazano da je u srpnju 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili, među kojima i njemački novinar Egon Scotland.

Vasiljković, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa.

Vasiljković je temeljem zahtjeva za izručenjem koji je podnijela Hrvatska uhićen u siječnju 2006. godine u Australiji te je u ekstradicijskom pritvoru, uz kraći prekid od rujna 2009. do svibnja 2010. godine, proveo ukupno osam godina i devet mjeseci, a nakon što ga je Australija u srpnju 2015. godine izručila Hrvatskoj smješten je u pritvor što znači da je do sada izdržao 13 godina.

Očekivani istek zatvorske kazne je krajem ožujka 2020. godine, a ovoga puta Vasiljković je podnio osobnu molbu za uvjetni otpust. O njegovoj molbi očitovat će se sve relevantne institucije kako bi se mogla donijeti odluka o tome ispunjava li ili ne uvjete za puštanje iz zatvora prije isteka kazne, navodi "Jutarnji list".

XS
SM
MD
LG