Dostupni linkovi

Konte zatražio podršku za novu koalicionu vladu


Italijanski premijer Đuzepe Konte zatražio je od članova pokreta Pet zvezda da podrže novu koaliciju sa opozicionom Demokratskom partijom (PD).

Pristalice Pet zvezda će u utorak putem interneta glasati da li će stupiti u koaliciju sa dugogodišnjim neistomišljenicima iz PD.

Pojedini visoki zvaničnici Pet zvezda su rezervisani prema bilo kakvom sporazumu sa Demokratskom strankom pribojavajući se da to može narušiti njen kredibilitet kao pokreta protiv establišmenta u situaciji kada je već izgubio deo podrške.

Prethodna administracija je pala prošlog meseca kada se stranka krajnje desnice Liga povukla u nastojanju da izazove raspisivanje prevremenih izbora.

"Sada je jedinstvena prilika da pokažemo da možemo izvršiti promene u ovoj zemlji. Da bi to učinili ne moramo biti superheroji, dovoljno je da imamo normalne i odlučne ljude koji više od svega vole ovu zemlju", napisao je Konte u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Nova vlada bi po njegovim rečima mogla da radi na smanjenju poreza, promeni pristup održivom razvoju i zaštiti životne okoline, kažnjava izbegavanje poreza i reformiše pravosudni sistem.

"Ne dozvolimo da se naše ideje rasprše usput. Ovog je prilika koju želimo za zemlju," kazao je Konte, profesor prava, koji nije član nijedne stranke, ali se smatra bliskim pokretu Pet zvezda koji ga je predložio za premijera u prethodnom mandatu.

XS
SM
MD
LG