Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića


Županijsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna "Agrokor" Ivice Todorića i još tri osobe zbog zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, te pomaganja u zloupotrebi povjerenja u privrednom poslovanju.

Tužilaštvo im stavlja na teret da su tokom 2013. godine omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

U saopštenju Tužilaštvo je navelo da je podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (životne dobi 68, 45 i 54 godina), te austrijske državljanke (48), prenose hrvatski mediji.

Prva dvojica okrivljena su za krivično djelo zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, trećeotužena (54) je okrivljena za krivično djelo podsticanje na zloupotrebu povjerenja u poslovanju, a četvrtoptužena za krivično djelo pomaganje u zloupotrebi povjerenja u privrednom poslovanju.

U saopštenju se ističe da se prvookrivljenom, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljenom, kao izvršnom direktoru finansija u koncernu, stavlja na teret da su tokom 2013. godine zloupotrijebili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, "znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna".

Protiv Todorića se vode ukupno tri istrage teške oko 200 milijuna eura sa zajedničkim nazivnikom - gospodarski kriminal.

On je se prošle godine pred hrvatskom policijom sklonio u London, međutim Velika Britanija izručila ga je temeljem sudskog naloga Hrvatskoj, i on je nakon 13 dana i noći provedenih u istražnom zatvoru Remetinec pušten da se brani sa slobode.

XS
SM
MD
LG