Dostupni linkovi

Sporazum SAD i Poljske o bezbednosti 5G mreže


SAD i Poljska smatraju da sve dobavljači mreže 5G treba rigorozno proveriti da bi se utvrdilo da li su pod kontrolom strane vlade, navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju su u Varšavi potpisali poljski premijer Mateuž Moravjecki i američki potpredsednik Majk Pens.

"Sve zemlje moraju da osiguraju da u mreži učestvuju pouzdani i dobavljači od poverenja," dodaje se u ovom dokumentu u kome se ukazuje i važnost utvrđivanja transparentnosti vlasničke strukture.

Deklaracija sadrži principe koje su razradili zvaničnici zaduženi za sajber bezbednosti iz nekoliko desetina zemalja na samitu u Pragu početkom ove godine kako bi se onemogućile pretnje i osigurala bezbednost sledeće generacije mobilne mreže.

Deklaracija je potpisana u trenutku kada su SAD uvele sankcije kineskom Huaveju, najvećem svetskom proizvođaču telekomunikacione opreme. Vašington tvrdi da je Huavej pod kontrolom vlasti u Pekingu te da koristi svoju opremu za špijuniranje, što ova kompanija demantuje.

Iako se u pomenutom dokumentu ne pominje nijedna kompanija, Vašington pritiska svoje saveznike da isključe Huavej iz razvoja 5G telekomunikacione mreže.

Pens je istakao da će sporazum o bezbednosti digitalne mreže "biti važan primer ostatku Evrope."

XS
SM
MD
LG