Dostupni linkovi

Poljska: Odavanje počasti žrtvama Drugog svetskog rata


Građani Vjelunja odaju poštu žrtvama na ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.
Građani Vjelunja odaju poštu žrtvama na ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.

"Odajem počast poljskim žrtvama nemačke tiranije i tražim oproštaj", rekao je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer na početku ceremonije obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.

On i njegov poljski kolega Andžej Duda su u nedelju, u zoru, odali poštu civilnim žrtvama rata u Vjelunju u centralnoj Poljskoj. Na taj grad su pale prve bombe u Drugom svetskom ratu.

"Kao predsednik Nemačke želim da vas uverim da ovo nećemo zaboraviti i da preuzimamo odgovornost koju nam je nametnula naša istorija", rekao je Štajnmajer.

Duda se zahvalio Štajnmajeru što je prisustvovao bolnoj godišnjici i dodao da je to oblik "moralne satisfakcije".

"Mislite li da je lako doći u grad koji su pre 80 godina zverski uništili ljudi iz vlastitog naroda? Zar mislite da je lako pogledati u oči onima koji su preživeli ili onima koji nose u sebi ceo život traume? Hvala predsedniče. Vidim čoveka koji je došao s pokornošću, pognute glave za to da oda poštu", kazao je Duda Štajnmajeru i građanima Vjelunja.

Centralni komemorativni skup održan je u popodnevnim časovima u Varšavi, gde su se svetskim liderima i građanima na centralnom gradskom trgu obratili poljski predsednik Andžej Duda, nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer i američki potpredsednik Majk Pens.

Kako je saopšteno iz poljskog predsedništva, ceremoniji u Varšavi prisustvuje više od 40 stranih delegacija i 250 zvaničnika.

Na godišnjici početka najkrvavijeg sukoba u istoriji, koji je odneo više od 50 miliona života, uključujući šest miliona Jevreja u holokaustu, nema ruskog predsednika Vladimira Putina, jer ruska delegacija nije pozvana na ceremoniju.

Poziv je, kako navode mediji, izostao zbog ruske aneksije Krima 2014. godine i evropskih sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Poljske vlasti su, objašnjavajući zašto na skupu nema Putina, saopštile da godišnjicu obeležavaju uz sadašnje saveznike iz Evropske unije i NATO saveza, a pozvani su i šefovi država Istočnog partnerstva - Moldavija, Ukrajina, Gruzija, Belorusija, Azerbejdžan i Jermenija.

XS
SM
MD
LG