Dostupni linkovi

Netanjahu Makronu: Loš tajming za pregovore sa Iranom


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona da odustane od razgovora sa Iranom u trenutku kada evropski lideri nastoje da spasu sporazum svetski sila sa Teheranom o nuklearnom programu Irana iz 2015.

"Ovo je upravo pogrešan trenutak za razgovore sa Iranom dok on pojačava agresiju u regionu," rekao je Netanjahu u telefonskom razgovoru francuskom predsedniku.

Makron je pokušao u nedelju da trasira put za potencijalni izlazak iz ćorsokaka u odnosima između Vašingtona i Teherana, pozivajući šefa iranske diplomatije na razgovore u vreme samita lidera G7 čiji je Francuska bila domaćin.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio u ponedeljak da bi se sastao sa iranskim predsednikom pod određenim okolnostima te da su u toku razgovori da bi se utvrdilo kako je moguće otvoriti kreditne linije u cilju oživljavanja iranske ekonomije koja je u velikom padu zbog sankcija zvaničnog Vašingtona.

Međutim, iranski predsednik Hasan Rohani je odgovorio da neće pregovarati sa SAD-om sve dok ne ukinu sankcije.

Makron je preduzeo diplomatske napore u trenutku kada jačaju tenzije između Izraela i Irana. Izraelske snage su u subotu delovale u Siriji, kako su navele, da bi onemogućili napad iranskog drone na izraelski cilj.

Izrael je potom u utorak optužio Iran da pojačava snabdevanje Hezbolaha, svog saveznika u Libanu, sa postrojenjima za proizvodnju raketa sa navođenjem.

Ova šiitska milicija negira da raspolaže sa pomenutim kapacitetima.

XS
SM
MD
LG