Dostupni linkovi

SAD: Deset demokratskih kandidata učestvuje u narednoj debati


Drugi krug druge debate demokratskih kandidata

Demokratski nacionalni komitet Sjedinjenih Država saopštio je u četvrtak da će narednog mjeseca održati samo jednu debatu sa deset demokratskih kandidata koji se bore za nominaciju za predstavnika na izborima u novembru 2020., izostavljajući deset kandidata koji nisu ispunili kriterije za daljim učešćem.

Debata u Houstonu, Teksasu bit će prva debata na kojoj će se zajedno pojaviti svi demokratski kandidati za izbore 2020. godine. U julu i junu održane su debate u dva kruga kako bi svih dvadeset kandidata moglo učestvovati.

Strožija pravila za nastavak utrke omogućit će više prostora kandidatima koji se prema anketama nalaze u vrhu: bivšem potpredsjedniku SAD, Joe Bidenu, senatorima Elisabeth Warren i Bernie Sandersu i Kamali Harris.

Pored njih u naredni krug su se kvalifikovali i senatori Cory Booker, Amy Klobuchar, gradonačelnik Pete Butigieg, bivši zastupnik iz Teksasa Beto O'Rourke, poduzetnik Andrew Yang i Julian Castro.

Demokratski kandidati se takmiče za nominaciju Demokratske stranke za izbore u novembru 2020. godine protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Šest demokratskih kandidata ispalo je iz utrke zbog manjka podrške od jula mjeseca.

XS
SM
MD
LG