Dostupni linkovi

Banjaluka: Stručnjaci u Incelu traže rješenje za zonu zagađenu piralenom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Međunarodni stručnjaci boravili su u Banjaluci tri dana, posjetili krug nekadašnje fabrike Incel, te analizirali svu dostupnu dokumentaciju kako bi sagledali situaciju i mogli da sačine plan sanacije i upravljanja zonom koja je zagađena kancerogenim uljem piralen. Rečeno je ovo nakon današnjeg sastanka predstavnika UNDP-a, međunarodnih stručnjaka koje je UNDP angažovao, te Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

"Dosadašnja ispitivanja su pokazala da je piralenom zagađeno prvih 25 centimetara zemljišta i sve što se nalazi dublje je ispod maksimalno dozvoljenog nivoa. Tako da, dok nema iskopavanja tog tla ili dok se djeca ne igraju na tom području nema mnogo rizika", rekao je međunarodni stručnjak iz Holandije Bodvin Foke te dodao i da je “naredni korak mapiranje same lokacije, odnosno dijelova zagađenja, kako bi se znala količina zagađenog zemljišta, a nakon toga biće predložene mjere sanacije.”

Foke ističe da postoji nekoliko opcija da se sanira zagađena lokacija, te da bi najskuplje bilo da se tlo kontaminirano piralenom spakuje u vreće i odveze na adekvatno mjesto za odlaganje takvih materija.

"Druga opcija je određivanje mjesta za ostavljanje iskopane zemlje, gdje bi bilo osigurano da neće doći u kontakt sa životnom sredinom. Treća opcija je da se zagađeno zemljište ne dira, nego da se prekrije", rekao je Foke, dodajući da je to i najjeftinije rješenje, ali ne i najpreporučljivije, jer se onda to zemljište ne može koristiti.

Za saniranje zagađenja piralenom u Banjaluci, iz sredstava Razvojnog programa UN (UNDP) izdvojeno je 300 hiljada dolara. No, predstavnica UNDP-a Andrea Muharemović kaže da je upitno može li se sa tim iznosom riješiti problem.

"U ovom trenutku ne može se reći dokle ćemo ići sa ovom sanacijom, niti da li će ovaj iznos biti dovoljan za finansiranje svih aktivnosti, ali ćemo korak po korak rješavati ovaj problem", rekla je Muharemović.

Piralen je godinama smješten na prostoru nekadašnje fabrike Incel. U martu ove godine u požaru koji je izbio, nepoznate količine tog kancerogenog ulja iscurile su u zemlju.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG