Dostupni linkovi

Godine prošle, toksični piralen i dalje u Banjaluci


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Piralen koji je otkriven u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel mogao bi imati i međunarodne implikacije, upozorio je nedavno ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Mirko Šarović.

On ističe da se radi o pravoj ekološkoj bombi opasnoj za zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog svijeta.

Za prisustvo kancerogenog ulja, korišćenog u industrijskoj proizvodnji u Incel-u u Banjaluci, zna se još od 2005. godine, ali tek sada je problem izašao na vidjelo nakon što su određene količine piralena iscurile u zemlju u požaru prije nekoliko mjeseci.

Gigant u raspadanju

Sa koje god strane da se priđe fabrici Incel, osim nešto malo obnovljenih zgradica, uglavnom se vide kosturi i raspali zidovi giganta u kojeg je na posao prije rata dolazilo oko šest i po hiljada radnika.

Među tonama betona, polupanih stakala i nekada ponosnog dimnjaka krije se i zlokobni hemijski otpad, koji nije zbrinut poslije rata.

Da se u Incelu nalazi skladište kancerogenog ulja piralen koje je služilo za hlađenje trafoa saznalo se još nakon istraživanja koje je završeno 2005. godine, finansiranog od međunarodnih sredstava.

Otrovni otpad, ilustrativna fotografija
Otrovni otpad, ilustrativna fotografija

Samo jedna litra piralena, prema izjavama stručnjaka, može da zagadi cijeli tok Vrbasa, a prije nekoliko mjeseci u blizini rijeke, na prostoru nekadašnje incelove Energane, nepoznate količine iscurile su u zemlju.

Nadležni su reagovali tek pod velikim pritiskom javnosti, i donesena je odluka o formiranju ekspertskog tima koji će raditi na uklanjanju posljedica.

"Svakako je za pohvalu što je formiran tim za koji je najavljeno da će ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema sa piralenom. Ali, ono što je za kritiku je činjenica da kasne sa formiranjem ovog tima i sa reakcijom već dva mjeseca, a riječ je o jednoj od najvećih ekoloških katastrofa. Takođe, u suštini ne obavještavaju ni javnost blagovremeno, a naročito radnike u krugu Incela, u tim firmama, a vidjeli smo ove posljednje analize da imaju višak teških metala i tako dalje. Riječ je o ekološkoj katastrofi koja može da ima ozbiljne posljedice i po zdravlje i po životnu sredinu i ona se mora rješavati sistematski", ističe komunikacijska menadžerka u Centru za životnu sredinu Sandra Josović.

'Zagađivač plaća'

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić nedavno je potvrdila da su u uzorcima zemljišta pronađene visoke koncentracije piralena na prostoru Incela, ali da zagađenje ne utiče na rijeku i okolno stanovništvo:

"Najveći dio je kontaminiran na zoni gdje je Energana u Poslovnoj zoni Incel. Energana ne radi od 2010. godine ali su ostale određene koncetracije. Svi subjekti koji se nalaze u PZ Incel, biće obavezani da plate sve što su učinili u okviru svog subjekta, jer u domaćem zakonodavstvu postoji načelo 'zagađivač plaća'".

Golićeva navodi da je utvrđena koncentracija piralena veća od dozvoljene na tri lokacije i iznosi oko 0,6 dok je dozvoljena oko 0,2 ml/kg. Ona ističe kako je utvrđeno da ne postoji piralen u sedimentima podzemnih voda Vrbasa.

'Tačno prekoračenje će utvrditi međunarodni eksperti.'
- Srebrenka Golić

"To je na području Energane, PC Metala i Top Metala, gdje su koncetracije veće od dozvoljenih, ali ne u količini kako su mediji objavljivali. Tačno prekoračenje će utvrditi međunarodni eksperti, koji će utvrditi i tačnu dubinu na koju je piralen iscurio", kaže Golićeva.

U Centru za životnu sredinu ističu da je potrebno uraditi i dodatna istraživanja kako bi se utvrdile stvarne razmjere zagađenja.

Javnost je potresla i vest po kojoj su kod 23 radnika u firmi BC Metal u Incelu pronađene velike količine teških metala u krvi. To je, prenosi portal "Glas Srpske", izneo načelnik banjalučkog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Gradonačelnik Igor Radojičić tvrdi da se ti nalazi ne mogu povezati sa piralenom.

"Radnici koji su tu bili nisu bili dovoljno zaštićeni, nisu imali mjere zaštite na radu. Po inspekcijskom nalogu urađen je vanredni zdravstveni pregled, utvrđeno da postoje velike koncentracije određenih, nedozvoljenih i toksičnih materija u krvi i dalje sad trebaju postupati organi zdravstvene zaštite sa liječenjem tih radnika. Inspekcija nastavlja sa kontrolom svih subjekata na prostoru Incela. Tu je različit kompleks pitanja i problema. Znači jedno je pitanje sam taj piralen koji se desio na određenoj lokaciji kada je bilo požara. Ovo su recimo drugi subjekti koji se bave određenim djelatnostima u kojima nisu preduzimali neke mjere", ističe Radojičić.

Neiskorišćeni UNDP projekat

Državni ministar Mirko Šarović kao politička kontakt tačka za saradnju sa Globalnim ekološkim fondom, dao je saglasnost da sredstva iz projekta u iznosu od 600.000 dolara budu preusmjerena za hitno saniranje hemikalije piralen u Incelu i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od Ministarstva ekologije i turizma BiH.

Šarović je nedavno izjavio i kako se Republika Srpska morala odgovornije odnositi prema problemu otpada u Incelu.

"Prava je šteta što nismo u 2013. godini iskoristili veliki projekat UNDP-a koji je Bosni i Hercegovini obezbijedio sredstva za prikupljanje 200 tona opasnog industrijskog otpada i njegov transport i uništavanje u Francuskoj. Federacija BIH je prijavila i prikupila približno 100 tona opasnog industrijskog otpada, a Republika Srpska nažalost samo desetak tona, ali ne i iz 'Incela'. Zašto su građani Banjaluke nepotrebno izloženi riziku dodatnih šest godina to je pitanje za druge", rekao je Šarović.

Opozicija sumnja u rezultate analize koju su nadležni predstavili te traži nove analize. Zahtijeva i odgovornost za to što vlasti praktično za piralen znaju već 14 godina, a ništa nije učinjeno da se opasnost ukloni. Iz Evropske komisije je 2005. godine stigao dokument o postojanju piralena u Banjaluci. Danas u Vladi priznaju da je taj dokument zagubljen.

"Tragamo za tom studijom, ali je nigdje nema. Obratili smo se Evropskoj komisiji da nam dostave kopiju", rekla je ministarka Golić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG